Cei 3.300 de romani disponibilizati de Nokia ar putea primi 6.6 milioane de euro din fonduri UE
AJOFM Cluj va finaliza pana la sfarsitul anului proiectul prin care vrea sa acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, joi, la Colegiul Prefectural Cluj, ca se va incerca obtinerea a 6,6 milioane de euro din FEAG pentru asigurarea reconversiei profesionale a aproximativ 3.300 de persoane de la Nokia Jucu si de la firmele partenere, transmite corespondentul Mediafax.
"FEAG este accesat de 19 state UE si s-au cheltuit deja 356 de milioane de euro pentru sprijinirea a 76.000 de persoane disponibilizate din cauza crizei sau a globalizarii. Media la nivelul UE pentru asistarea persoanelor disponibilizate este de 4.700 de euro de persoana, iar numarul expertilor care lucreaza pe un proiect de reintegrarea persoanelor este de unu la 40 de persoane. Proiectul pe care AJOFM Cluj vrea sa il scrie pe FEAG pentru Nokia prevede acordarea a 2.000 de euro pe persoana disponibilizata, astfel incat ne incadram ca si costuri la nivelul Europei de Est. Proiectul vizeaza 3.300 de persoane, de la Nokia si partenerii companiei, si va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an. Suma pe care speram sa o accesam este de 6,6 milioane de euro", a precizat Don.
El a afirmat ca in perioada urmatoare vor avea loc discutii cu reprezentantii Nokia pentru stabilirea unor detalii legate de viitoarea disponibilizare, AJOFM Cluj urmand sa beneficieze si de asistenta din partea Comisiei Europene in scrierea proiectului.
Seful AJOFM Cluj a precizat ca prin proiectul accesat prin FEAG vor fi finantate "masuri active" pentru angajatii disponibilizati de la fabrica Nokia din Jucu.
"Odata ce proiectul este depus, va fi aprobat cu data depunerii. Intre timp, Romania poate cheltui bani pe acest proiect, poate face toate demersurile si activitatile din cadrul proiectului, urmand ca banii sa fie decontati ulterior", a explicat Daniel Don.
Dupa 1 ianuarie 2012, expertii AJOFM Cluj vor incerca sa gaseasca un nou loc de munca pentru fiecare persoana disponibilizata de la Nokia si sa deruleze programe de reconversie profesionala si de recalificare.
Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului. FEAG este un nou fond european creat pentru a finanta sprijinul individual acordat lucratorilor disponibilizati ca urmare a globalizarii.
Beneficiarii acestui fond sunt lucratorii afectati de concedieri ca urmare a globalizarii. Un stat membru poate solicita Comisiei Europene finantare din FEAG atunci cand peste 1.000 de lucratori sunt concediati.
Sursa: Mediafax