Ai strănutat, ești dat jos din tren. Noul regulament CFR are intenții bune, dar nimeni nu știe cum va putea fi aplicat
Călătorii care strănută ori tușesc ar putea fi coborâți din tren. Este doar una dintre prevederile noului regulament al CFR aflat în dezbatere publică.
Ar fi vorba, conform autorităților, despre o reglementare europeană menită să prevină răspândirea bolilor contagioase.
Aceiași „nași” din trenuri ar trebui să se asigure că legea este respectată însă, dacă bolnavii nu au simptome vizibile, le va fi practic imposibil.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Noul regulament publicat de Ministerul Transporturilor aduce mai multe schimbări în domeniul feroviar. Printre altele, călătorii contagioși n-ar mai avea voie să urce în trenuri. Și regulamentul vechi prevedea restricții în cazul lor, dar nimeni nu le cunoștea și nici nu erau aplicate.
Până în prezent, pasagerii cu boli contagioase puteau să meargă cu trenul doar dacă luau bilete pentru un întreg compartiment. Acum însă aceștia nu mai au voie deloc să urce în garnitură, iar dacă în timpul călătoriei controlorul își dă seama că o persoană poate să pună în pericol sănătatea celor din jur, aceasta va fi dată jos în următoarea stație pentru îngriji medicale. Rămâne de văzut dacă noile reglementări vor fi aplicate ori ignorate ca cele vechi.
Ștefan Roșeanu, președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară: ”Din câte știu eu, în anii recenți, înseamnă cel puțin 10 ani de zile nu a fost o astfel de situație, probabil că și în momentul în care a fost Covid-ul lumea a fost suficient de disciplinată și a înțeles ce restricții există, adică nu au fost presiuni puse pe personalul feroviar”.
”Vor exista discuții între șefii de tren, conductor de tren și călători interminabile”
Rodrigo Maxim, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: „Nu cred că își va avea un anume efect, cum nu și-a avut și până acum decât într-o situație de pandemie când vor fi abuzuri. Ești sau nu ești bolnav sau suspect de gripă de, eu știu de ce, pandemie, de virus, de orice, vei fi dat jos din tren, atunci parctic considerăm că vor fi măsuri abuzive, în rest, vă dați seama, șeful de tren, conductorul de bilete nu sunt doctori și numai în caz foarte vizibil al unei boli contagioase pot să intervină, fiindcă astfel vor exista discuții între șefii de tren, conductor de tren și călători interminabile”.
Părerile călătorilor sunt împărțite.
Bărbat: ”Ne ajută și pe noi la ceva, totuși mai ales noi ăștia care suntem în vârstă”.
Femeie: ”Eu zic că este o discriminare, s-ar putea face totuși niște compartimente, nu neapărat un compartiment cu 20 de locuri. Ceva compartimente mai mici”.
Bărbat: ”Păi, de ce să îl dai jos? La tot colțul se vede în Germania lumea care circulă cu masca pe gură. Și dacă tușesc și nu au mască? Nimeni nu le spune nimic”.
Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii: „E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. O chestiune în care tu nu respecți legea știind că ai o boală de acest tip te pune într-o anumită situație ulterior, dacă nu respecți legea. Eu cred că orice om conștient, nu vorbim de cei de rea voință, trebuie să știe și o reglementare de bun simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri într-un compartiment poți să o împrăștii la toată lumea”.
Va fi actualizat și modul în care sunt informați călătorii în cazul întârzierilor. Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică.
Sursa: Pro TV
Etichete: tren, CFR, regulament, calatori, tuse, stranut, dat jos,
Dată publicare:
31-07-2024 19:46