Ai fi de acord ca o alta femeie sa iti poarte copilul in pantec?
In Romania, cel putin patru copii au fost creati in eprubeta si nascuti de mame purtatoare. O astfel de informatie a starnit un scandal imens, la nivel inalt.
Procedura este posibila, deoarece codul civil nu reglementeaza, dar nici nu interzice expres solutia copiilor purtati intr-un "incubator uman".
Aveau deja un copil si, contra cost, au vrut sa ajute. Cel putin aceasta a fost varianta oficiala a mamelor purtatoare. Indiferent de ce spun ele, cazurile, patru la numar, sunt anchetate de politie, desi toti cei implicati nu cred ca au facut ceva rau.
"De ce nu? Daca tot iti doresti un copil, macar o gena sa fie a ta, decat sa adopti"
Politia urmeaza, intr-unul din cazuri, sa cerceteze daca au existat relatii intime directe. Pentru ca nimeni din anturaj nu poate confirma varianta aventurii. Iar sotia vrea, suspect de tare, sa adopte copilul asa-zisei amante.
Unii juristi spun ca, nefiind interzis, aranjamentul nu poate fi incriminat. Altii, ca se incadreaza la trafic de tesuturi. Oricum, autoritatile spun ca e ilogic sa lase sotia sa adopte pruncul, cand acesta poarta genele ei. Biologic, mama purtatoare a fost un simplu incubator.
De cand Statele Unite au facut din mama-purtatoare o institutie oficiala, au 4.000 de cazuri in fiecare an. Unele, celebre. De pilda, gemenii actritei Sarah Jessica Parker, purtati acum de o alta femeie.
Intre timp, cele mai multe state din UE au reglementat situatia. Balanta inclina spre interdictie.