Ai de gand sa cumperi o casa? Vei sti cati bani vei da la intretinere
Din acest an, proprietarul este obligat sa prezinte un certificat energetic al locuintei, adica un document in care scrie daca peretii pastreaza sau nu caldura. Specialistii cred ca apartamentele noi sau reabilitate termic vor fi mai cautate.
Cu cat locuinta scoasa la vanzare consuma mai putina energie, cu atat clasa certificatului energetic este mai aproape de A.
In schimb, daca peretii pierd caldura, se apropie de clasa G. Majoritatea caselor din Romania se incadreaza la clasa D, spun auditorii energetici, adica un consum dublu fata de cat ar trebui.
Daca ar fi sa comparam un bloc reabilitat sau recent construit cu unul vechi, vom observa ca acesta din urma pierde caldura atat prin pereti, cat si prin ferestre. In timp ce blocul cu certificat energetic C sau D are tamplarie din lemn, nu este izolat termic, are corpuri de iluminat ineficiente si pierderi pe reteaua de termoficare, cel de categoria A este ca o capsula incalzita, explica specialistii.
Certificatul energetic este impus de Comunitatea Europeana si ar fi trebuit sa intre-n vigoare de anul trecut. Dar notarii au cerut amanarea deciziei de teama ca apartamentele se vor scumpi, iar ei vor incheia si mai putine tranzactii.
Totusi, in acest moment, chiar daca legea este valabila, casele se pot vinde si fara certificat energetic, daca documentul nu este cerut de cumparator. In aceste conditii, pretul poate scadea.
Un certificat energetic poate fi obtinut cu aproximativ 100 de euro in cazul unui apartament cu doua camere.