Aglomerație pe cerul din Salonta. Sute de avioane în miniatură s-au întrecut într-o competiție
A fost aglomerație duminică pe cerul din Salonta, în județul Bihor.
Sute de avioane în miniatură s-au întrecut în cadrul unei competiții cu tradiție.
Concurenții înscriși la Cupa Mondială la Aeromodelism cu Zbor Liber, veniți din 20 de țări, s-au lăudat cu machetele lor și s-au străduit să țină pasul cu acestea.
Aeromodelismul cu zbor liber presupune lansarea unei machete a unui avion.
"Ăsta e un avion F1A, e din fibră de carbon, are un timer electronic înăuntru, aici este un cârlig, aici se agaţă cablul de 50 de metri", explică Szilard Szijjarto, concurent din Salonta.
"Trebuie să urmăresc când declanşează modelul, ca din momentul ăla trebuie măsurat timpul de zbor, care e oficial. Şi sunt 5 starturi, în fiecare start trebuie să facă 3 minute de zbor liber", spune Kovacs Zoltan, arbitru.
Pentru ca lansările să poată fi cât mai spectaculoase, este nevoie de mult spaţiu. Dar şi de rezistenţă, după cum spun chiar cei îndrăgostiţi de aeromodelism.
"E greu când trebuie să alergi toată ziua. Ieri, spre exemplu, cred că am alergat 30 de kilometri", povestește Bertrand Pouzet, concurent din Franţa.
"Este un sport în care omul este afară, la aer liber. Totul se întâmplă în natură", a transmis Zoltan Szijjarto, co-organizator.
O astfel de pasiune este costisitoare. Preţul unei machete ce poate fi folosită în cadrul competiţiilor se ridică la câteva mii de euro. Dar costurile cresc pentru că e nevoie, de pildă, de echipamente speciale de localizare a avioanelor. Cei care practică acest sport susţin însă că experienţa merită toţi banii investiţi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!