Aglomeratie la raioanele de peste. Romanii au miercuri, de Buna Vestire, prima dezlegare din Postul Pastelui

24-03-2015 19:11


A fost o adevarata nebunie la raionul de peste! Miercuri este ''Buna Vestire'' si, potrivit traditiei, toata lumea va manca peste.

Cei care au tinut postul au parte de prima dezlegare. Ceilalti vor inlocui macar pentru o zi vaca sau porcul cu o carne dietetica. Sa nu uitam totusi ca sarbatoarea are o puternica semnificatie spirituala. De ''Buna Vestire'', Fecioara Maria a aflat ca il va naste pe Iisus.

La cuptor, in ciorba, pe pat de sare sau pe gratar, pestele va fi miercuri regele bucatariei, dar si in cherhanale. Si nu e usor sa-l alegi pe cel mai bun. In piete, de pilda, marti a fost aglomeratie de parca s-ar fi dat gratuit.

Lupta cea mare s-a dat pentru pestele proaspat. Impresie buna a facut novacul care inca misca pe tejghea.

"Ia uitati ... se misca pestele Vrea sa fuga in sacosa la clienti. Sunt proaspeti, vii, originali...", a spus un comerciant.

Pentru cei care NU vor sa stea la cratita exista plata cu cardul la restaurant. Pentru cei care tin la traditie de Buna Vestire, cherhanalele sunt pregatite si au meniuri speciale. Puteti opta pentru un platou cu fructe de mare sau, va vine sa credeti sau nu, un lup de mare, invelit intr-o crusta de sare.

Se poate face si acasa. Pestele se acopera intr-un asa zis aluat din apa cu sare si spuma de ou, apoi se lasa la cuptor cel mult 20 de minute.

"Aici la gura o lasam deschisa, nu o acoperim. Cuptorul lucreaza si ii mai da si din interior. Se serveste exact asa cum este, este invelit in sare. Arata crusta ca o bezea", a explicat bucatarul.

Dincolo de ziua de miercuri, romanii mananca aproximativ 4 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin fata de media europeana.

VIDEO PROTVPLUS.RO