Scandal intre senatori pe un proiect de lege initiat de Remus Cernea. Deputatul vrea etica in loc de religie in scoli

24-03-2015 18:55


Dezbatere cu scantei in Senatul Romaniei pentru inlocuirea religiei din scoli cu ore de etica si educatie civica.

Initiativa ii apartine deputatului Remus Cernea si vine in contextul in care Curtea Constitutionala a decis la finalul anului trecut ca religia nu mai este obligatorie in invatamant.

Crestin ortodocsi sau de alte confesiuni, senatorii s-au certat mai bine de o ora declarandu-si iubirea de Dumnezeu sau dimpotriva, dorinta ca elevii sa nu mai fie obligati sa asculte pilde religioase.

Decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, potrivit careia religia nu mai este obligatorie in scoli, l-a facut pe deputatul Remus Cernea sa scrie un nou proiect de lege care a nascut controverse.

"In clasele 1 - 12 sa fie introduse ore de etica si educatie civica. Aceia care doresc sa urmeze orele de religie sunt cei care trebuie sa faca o cerere si nu cei care vor sa renunte la ora de religie", a spus Remus Cernea.

Crestini practicanti sau atei declarati, alesii s-au aprins cand au auzit de propunere. "Nu sunt de acord cu aceasta initiativa", a spus senatorul PSD Titus Corlatean.

"O societate e alcatuita din oameni. Uitati-va la ce pondere au in scoala noastra stiintele care studiaza omul si veti intelege de ce suntem atat de nemultumiti de lumea in care traim", a spus senatorul PSD Gabriela Cretu.

"Rasismul, intoleranta, xenofobia, nu cred ca sunt rezultatul orelor de religie practicate la scoala", a spus senatorul PSD Serban Nicolae.

In apararea ideii lui Remus Cernea a sarit si presedintele Comisiei de Cultura din Senat. "Ce intelege elevul roman care afla de la Religie de creationism, iar la biologie afla de darwinism? Cu ce adevar pleaca un copil spre casa? Nu discut, acum s-a ajuns la 90% elevi care doresc sa mearga la religie. Dar atat vreme cat vrem 10% elevi care nu vor, cu tot respectul, avem o discriminare pe baza de religie. Unii zic ca e greu sa vorbim despre mantuitor astazi. Nu! Va spun eu ca e greu sa spui ca esti ateu in ziua de astazi", a spus senatorul PSD Georgica Severin.

Pentru cei care opteaza totusi pentru religie, initiatorul ar vrea ca elevii sa nu mai primeasca note la aceasta materie, ci calificative. Dezbaterile aprinse au fost oprite insa de presedintele de sedinta care a anuntat ca programul de lucru s-a incheiat. Miercuri, alesii vor da votul final, Senatul fiind camera decizionala in acest caz.

VIDEO PROTVPLUS.RO