Scandal intre senatori pe un proiect de lege initiat de Remus Cernea. Deputatul vrea etica in loc de religie in scoli

×
Codul embed a fost copiat

Dezbatere cu scantei in Senatul Romaniei pentru inlocuirea religiei din scoli cu ore de etica si educatie civica.

Initiativa ii apartine deputatului Remus Cernea si vine in contextul in care Curtea Constitutionala a decis la finalul anului trecut ca religia nu mai este obligatorie in invatamant.

Crestin ortodocsi sau de alte confesiuni, senatorii s-au certat mai bine de o ora declarandu-si iubirea de Dumnezeu sau dimpotriva, dorinta ca elevii sa nu mai fie obligati sa asculte pilde religioase.

Decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, potrivit careia religia nu mai este obligatorie in scoli, l-a facut pe deputatul Remus Cernea sa scrie un nou proiect de lege care a nascut controverse.

"In clasele 1 - 12 sa fie introduse ore de etica si educatie civica. Aceia care doresc sa urmeze orele de religie sunt cei care trebuie sa faca o cerere si nu cei care vor sa renunte la ora de religie", a spus Remus Cernea.

Citește și
sfaturi radicale
Sfaturi radicale pe site-urile crestine din Romania: "Nu te machia si nu purta fuste scurte". Care e reactia Patriarhiei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Crestini practicanti sau atei declarati, alesii s-au aprins cand au auzit de propunere. "Nu sunt de acord cu aceasta initiativa", a spus senatorul PSD Titus Corlatean.

"O societate e alcatuita din oameni. Uitati-va la ce pondere au in scoala noastra stiintele care studiaza omul si veti intelege de ce suntem atat de nemultumiti de lumea in care traim", a spus senatorul PSD Gabriela Cretu.

"Rasismul, intoleranta, xenofobia, nu cred ca sunt rezultatul orelor de religie practicate la scoala", a spus senatorul PSD Serban Nicolae.

In apararea ideii lui Remus Cernea a sarit si presedintele Comisiei de Cultura din Senat. "Ce intelege elevul roman care afla de la Religie de creationism, iar la biologie afla de darwinism? Cu ce adevar pleaca un copil spre casa? Nu discut, acum s-a ajuns la 90% elevi care doresc sa mearga la religie. Dar atat vreme cat vrem 10% elevi care nu vor, cu tot respectul, avem o discriminare pe baza de religie. Unii zic ca e greu sa vorbim despre mantuitor astazi. Nu! Va spun eu ca e greu sa spui ca esti ateu in ziua de astazi", a spus senatorul PSD Georgica Severin.

Pentru cei care opteaza totusi pentru religie, initiatorul ar vrea ca elevii sa nu mai primeasca note la aceasta materie, ci calificative. Dezbaterile aprinse au fost oprite insa de presedintele de sedinta care a anuntat ca programul de lucru s-a incheiat. Miercuri, alesii vor da votul final, Senatul fiind camera decizionala in acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"

N-AI CARTE, N-AI PARTE! La scoala copiii invata sa calculeze, sa memoreze, sa puna capul in pamant, sa asculte si sa indure plictisul. Nu invata sa intrebe, sa gandeasca critic sau sa-si foloseasca imaginatia.

Sfaturi radicale pe site-urile crestine din Romania:
Sfaturi radicale pe site-urile crestine din Romania: "Nu te machia si nu purta fuste scurte". Care e reactia Patriarhiei

"Nu te machia, nu purta fuste scurte sau pantaloni stramti si, mai ales, nu dansa, altfel vei fi pedepsit de Dumnezeu chiar si cu moartea".

"Tatal Nostru", intelesurile ascunse ale rugaciunii. Ce inseamna "Vie imparatia Ta" si de ce Ii cerem Domnului paine

Una dintre primele rugaciuni pe care orice crestin o invata in familie, la scoala sau biserica este "Tatal Nostru". Putini stiu insa ca asa-numita Rugaciune Domneasca a fost lasata chiar de catre Iisus.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.