Afumatorile din satele romanesti, la mare cautare de sarbatori. Cat plateste un client pentru a da savoare carnii
Ard afumatorile din satele romanesti si imprastie pe ulite savoarea carnurilor afumate, cum numai la noi gasesti. Carnatii si slanina sunt delicioase daca stau in fum cel putin doua zile, iar cine nu are in gospodarie afumatoare, se duce la vecini.
Asa au aparut afaceri profitabile de sezon, iar clientii sunt primiti doar cu programare.
Nea Ghita din Ighiu, judetul Alba, e renumit pentru tehnica lui de afumare. Clientii vin la el doar daca si-au facut programare inainte. Carnatii, toba si suncile sunt aici afumate cu 3 fumuri din lemn de esenta tare pe zi, timp de cel putin doua zile.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe ulitele din Maramures s-a instalat deja mirosul de rumegus ars. La vestita afumatoare a domnului Marin clientii se bat pe locuri si vin abia dupa ce sunt trecuti in caiet. Maistrul mezelar afuma carnea traditional: numai cu rumegus de fag. Dupa ce stau in afumatoare 5 zile, bucatele sunt apoi mutate in camere racoroase.
Marin Rus, maistru mezelar: "Dupa cum se observa acest carnat este gata. Dupa culoare si ca este uscat. Depinde si de compozitie, daca el contine si vita este mai inchis la culoare. Daca membrana este uscata 4-5 zile fum, o zi rece, o zi nu."
Pentru 1 kg de carnati bine afumati, clientii platesc intre 2 si 5 lei.
Doamna Tina din Bistrita n-are afumatoare acasa, asa ca dupa ce taie porcul si prepara bucatele, muta carnea la vecin.
Tina Neamt, gospodina: "Am pus usturoi, sare, piper si carnea tocata, l-am framantat. sa zicem ca mancam ecologic, sanatos, bio."
Vecinul are o afumatoare speciala care afuma atat la cald, cat si la rece. Poate afuma deodata 200 de kg de carne.
Ioan Trisca, proprietar afumatoare: "Vin de la oras mai mult si spun ca le trebuie porc si le facem aici. mai mult am facut din cerere, spun ca in magazin nu e asa bun."
Un client plateste pana la 50 de lei numai ca sa dea savoare carnii.