Afla de ce e mai ieftina mancarea la restaurantele hotelurilor din afara!
La noi, hotelierii cumpara din hipermarket mancare congelata, mai scumpa, isi pun adaos si in cele din urma umfla preturile.
Strainii, in schimb, si-au construit ferme din care se aprovizioneaza in fiecare dimineata ori iau produse ieftine si proaspete, direct de la tarani.
Reusesc astfel sa faca economii si sa reduca tarifele la cazare.
Argiris e sef peste tot ce misca in bucataria unui restaurant de 5 stele din Halkidiki. Toate legumele folosite sunt productie proprie. In fiecare dimineata, merge in ferma din spatele hotelului pentru aprovizionare.
Intr-o zi foloseste peste 100 de kg de rosii in bucatarie. Daca le-ar cumpara din piata ar cheltui in fiecare luna cel putin 5.000 de euro.
Totul este proaspat si ecologic. Intr-un sezon, reuseste sa economiseasca peste 100.000 de euro.
Aceasta economie contribuie la reducerea pretului pentru cazare in hotel.
Turcia. Antalya este o adevarata patrie a serelor. Cand aterizezi aici, este primul lucru care iti sare in ochi. Un restaurant foloseste in fiecare zi cam 450 de kg de rosii si 250 de kg de castraveti, produse cumparate direct de la fermier.
Statiunea Albena din Bulgaria este sub o singura administratie si are propria ferma de legume. 43 de hoteluri se aprovizioneaza de aici.
Asadar, produse proaspete, costuri mici.
Prins intre legislatie si lipsa alternativelor, patronul roman cumpara de la hipermarket sau de la intermediari. Pana sa ajunga in farfuria clientului, produsul trece prin mai multe maini, cresc costurile si scade termenul de valabilitate.
Altii au gasit solutii si ofera turistului produse proaspete si preturi atractive la mancare si cazare. Noi inca le mai cautam.