Afacerile universitare, tot mai profitabile și apreciate de către consumatori
Tot mai multe instituții de învățământ din România își deschid mici afaceri, pensiuni, hosteluri sau magazine.
În acest fel, studenții și elevii fac practică în condiții reale, iar facultățile și liceele obțin profit. Un magazin alimentar amenajat în curtea Universității Agricole din Cluj, de pildă, a adus în ultimul an venituri la bugetul universității de 400 de mii de lei.
Ouă, lapte, iaurt, dar și fructe de sezon sunt vândute zilnic la magazinul din curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Toate ajung pe raft prin munca studenților, profesorilor și angajaților facultații.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Magazinul funcționează de mai bine de 10 ani, iar localnicii sunt încântați de produse. Așa se face că marfa nu rămâne mult timp pe raft și în bugetul Universității intră fonduri importante.
Prof. Dr. Ioan Pacurar, director general Stațiunea Didactică Experimentală USAMV CLUJ: "Aproximativ 400 de mii de lei pe an. Îi reinvestim în producție și în dezvoltarea stațiunii de cercetare. "
În următoarea perioadă, Universitatea Agricolă din Cluj are în plan să constuiască și o fabrică de procesare a laptelui și un abator, iar în câteva luni va fi deschis un magazin mult mai mare.
Și la Timișoara, cu 50 de mii de euro, conducerea Universității de Științe Agricole a transformat o fermă din afara orașului într-o pensiune cu șapte camere, un restaurant și o sală de mese.
O camera dublă costă 160 de lei pe noapte, iar una single o sută de lei.
Un hostel din Brașov funcționează chiar în incinta Colegiului Național Economic "Andrei Bârseanu". Camerele sunt aranjate de elevi în cursul orelor de practică. Școala face astfel bani frumoși de pe urma închirierii camerelor, iar sursele de câștig nu se opresc aici. De la cantină se livrează mâncare în tot orașul.
Camerele de hostel și cantina au fost renovate din fonduri europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, hostel, facultati, universitati, studenti, brasov, practica,
Dată publicare:
04-11-2017 17:31