Profesor de la Universitate, acuzat de discriminare la adresa unei studente musulmane


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 02 Noiembrie 2017 18:44
Categorie: Stiri actuale

Un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti e acuzat de discriminare, după ce i-a cerut unei studente de confesiune musulmană să nu mai poarte pe cap vălul islamic.

Profesorul susţine că îl deranjează afişarea simbolurilor religioase şi va strânge semnături pentru un proiect de lege care să interzică afişarea însemnelor religioase în instituţiile de stat.

Doar că, în România, libertatea de exprimare inclusiv religioasă, este garantată prin constituţie.

"M-am trezit pe cap, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic." Aşa începe profesorul Florin Diaconu un articol numit "Fără burka, niqab sau hijab în instituţiile de stat din România".

Bărbatul scrie că i-a adresat unei studente, scrie el, "o întrebare vădit benignă, dacă este cazul să-şi afişeze ostentativ credinţa.

Florin Diaconu, profesor Universitatea București: ”N-am spus că domniţa avea bombe, pentru că nu o rugam să îşi scoate hijab-ul, ci sunam la 112! N-am dat pe nimeni afară.”

Profesorul susţine că sub văl studenta ar fi putut ascunde o cască pentru a copia la examene.

Florin Diaconu, profesor: ”Simbolurile religioase afişate vizibil şi deranjant pentru alţii n-au ce cauta. În condiţiile în care capul nu e învelit în ceva, pot să fac în termeni absolut decenţi şi noninvazivi o inspecţie vizuală. În cazul dvs, se vede că nu aveţi căşti în urechi. Cum fac cu doamna în cauză? Asta e tot.”

Discuţiile dintre profesorul de ştiinţe politice şi studenta din Siria, înscrisă la master, au avut loc în sala de clasă, la sfârşitul cursului de geopolitică.

Pentru că în facultate a început imediat să se vorbească despre acest episod, studenta a fost chemată la decanat şi întrebata dacă s-a simţit discriminată şi vrea să facă o reclamaţie.

Fata a spus că va trece peste această situaţie şi s-a prezentat în continuare la cursuri.

Universitatea Bucureşti a pornit o anchetă: "Ne exprimăm preocuparea pentru respectarea în continuare a imaginii publice şi a drepturilor tinerei studente, în contextul unui interes public crescut în ceea ce o priveşte."

Imediat ce a fost publicat pe blog, articolul conferenţiarului Diaconu a început să circule în spaţiul public şi a ajuns şi la preşedintele comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor.

Reprezentantul minorităţii turce, Husein Ibraim, a formulat o plângere către Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Profesorul Diaconu poate fi amendat pentru gestul său.

El este convins că nu a greşit cu nimic.

Mai mult - e hotărât să strângă 100.000 de semnături, pentru o iniţiativă legislativă care să interzică simbolurile oricărei religii, în instituţiile publice. 

 

Autoritățile chineze le-au ordonat musulmanilor să predea copiile Coranului
Beverly Hills, o adevărată Mecca a turiştilor, afectat de politică lui Trump împotriva migranţilor
VIDEO PROTVPLUS.RO