Aerul din Ploiesti a devenit irespirabil iar locuitorii sustin ca ii imbolnaveste. Autoritatile recunosc ca exista o problema

Ultima actualizare: 10-10-2016 03:46

Lupta fatisa intre autoritatile de mediu si locuitorii Ploiestiului, care se plang de luni bune ca aerul din oras este irespirabil si ii imbolnaveste.

Dupa ce au protestat multa vreme in mediul online, oamenii sunt hotarati sa iasa si in strada. Oamenii reclama mirosul si spun ca noxele le provoaca usturimi ale ochilor, gatului si dureri de cap.

Autoritatile de mediu sustin insa ca au masurat noxele, care nu depasesc concentratiile maxime admise.

E drept, monitorizarea nu e facuta ca la carte pentru ca aparatele agentiei pentru protectia mediului sunt mai mult defecte. Vor fi reparate si recalibrate, spun functionarii, dar nu pot preciza un termen.

In vreme ce localnicii avertizeaza ca numarul cazurilor de cancer a crescut alarmant in Ploiesti, de la un an la altul, autoritatile promit abia acum un studiu care sa stabileasca daca imbolnavirile sunt provocate sau nu de aerul poluat.

Camelia Radu lupta de mai multa vreme pentru un aer curat in orasul ale carui imprejurimi sunt imbacsite de rafinarii. A creat un grup pe Facebook pentru a-i mobiliza si pe alti nemultumiti si i-a cerut, in scris, premierului sa rezolve problema.

Camelia Radu: "Eu ma trezesc dimineata si imi vine sa innebunesc pentru ca nu stiu unde sa fug din orasul meu. Nu e vorba numai de un miros, este aerul incarcat, apar usturimi la ochi, apar dureri de cap, apar usturimi in gat".

Si Adrian Stoica s-a revoltat cand a zarit fumul gros ce iesea pe unul din cosurile unei fabrici din oras.

Autoritatile recunosc ca o problema exista, dar nu au reusit sa o identifice, asa ca o numesc disconfort olfactiv. Agentia pentru protectia mediului are in oras 4 statii fixe care ar trebui sa masoare concentratia substantelor nocive. Sunt insa mai mereu defecte si decalibrate. Sau cineva le doreste asa sau vorbim despre o incompetenta ramasa, pana acum, nesanctionata.

Agentia a folosit si aparate mobile, dar numai in cadrul programului de lucru, de la 8 la 16. Ploiestenii se plang insa ca emisia de noxe este mult mai puternica noaptea.

Companiile acuzate de ploiesteni sustin ca respecta normele de mediu si asteapta ca autoritatile sa identifice adevaratul vinovat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO