Facultatea din Romania unde s-a inscris un singur candidat. Cum a ajuns admiterea o SUPER OFERTA

Dată publicare: 01-08-2013 19:02
Dată actualizare: 04-08-2013 06:46


Fara sa fie deloc in concordanta cu piata muncii, universitatile romanesti sunt intr-o goana continua dupa studenti.

Dupa prima sesiune in care admiterea s-a dovedit un dezastru pe linie, acum rectorii sunt disperati ca raman cu locurile neocupate, chiar si cu cele fara taxa. Situatia este disperata pentru profesori, in conditiile in care peste 100 de specializari au fost deja lichidate.

La Academia de Studii Economice din Bucuresti NU au fost ocupate nici macar locurile gratuite: 20 % sint scoase din nou la mezat. Fara examen, doar pe baza notei de la bacalaureat. Ofelia, de exemplu, a picat la SNSPA si a venit sa-si depuna dosarul de gura parintilor.

''Voiam sa ma fac stewardesa, dar am terminat liceul economic si am si o firma unde pot sa lucrez si mi-a zis sa vin aici"

Reprezentantii scolii incearca sa isi pastreze optimismul.

''Am ramas numai cu posibilitatea clasificarii lor dupa media de la bacalaureat. Singura limita este capacitatea noastra de scolarizare", crede Pavel Nastase, rectorul ASE.

Si la Universitatea Bucuresti au ramas locuri libere la buget. Daca specializari precum administrarea afacerilor, jurnalismul sau limbile straine au fost la mare cautare, la chimie, fizica si filosofie tinerii nu s-au ingramadit.

''Tinerii nu mai sunt atrasi de stiintele exacte, precum fizica si chimia, nu-si dau seama de oportunitatile pe care le ofera aceste domenii", crede Loredana Ghimfus, coordonatorul Biroului de Relatii Publice.

In alte parti situatia este dramatica. La Universitatea din Alba Iulia, la specializarile teologie ortodoxa pastorala dar si muzeologie s-a inscris doar un singur candidat.

Chiar daca selectarea candidatilor nu va mai fi la fel de riguroasa dupa elimarea examenului de admitere, reprezentantii universitatilor vor sa ocupe toate locurile.

Si asta pentru ca anul viitor vor primi finantare in functie de numarul de studenti inscrisi.

Deja, luna trecuta Ministerul Educatiei a propus lichidarea a 183 de specializari din 37 de universitati. Printre acestea se numara Politehnica si Universitatea din Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Univesitatea de Vest din Timisoara, dar si Ovidius din Constanta.

VEZI LISTA COMPLETA


VIDEO PROTVPLUS.RO