Admitere 2011: ce universitati sunt cele mai cautate de absolventii de liceu

Dată publicare: 15-07-2011 17:54
Dată actualizare: 07-10-2012 05:14


Apar surprize pe ultima suta de metri, in privinta inscrierilor la facultate. La Medicina, de exemplu, n-a mai fost o asemenea concurenta de 13 ani incoace.

Putinii absolventi de liceu cu diploma de bac vor sa se faca doctori. Din pacate, au in plan doar sa studieze aici ca sa plece apoi in strainatate. Este destul de mare inghesuiala si la scolile economice care pregatesc specialisti pentru domeniile banoase: de pilda manageri, si bancheri.

Secretarele de la Facultatea de Medicina n-au mai vazut din '98 atata agitatie. Tinerii sustin ca au chemare sa se faca doctori dar nu vor sa se sacrifice pentru bolnavii romani ci viseaza salarii bune in spitale din strainatate. Iar sanse au pentru ca diplomele romanesti de medicina sint recunoscute in Uniunea Europeana.

Pana acum sunt 1517 de candidati inscrisi, pentru 385 de locuri bugetate si 184 cu taxa. Problema este ca statul care ii va scoli pentru altii pierde foarte multi bani. Numai in ultimii doi ani s-au dus pe apa sambetei 64 de milioane de euro, odata cu plecarea a 8.000 de doctori care ii trateaza acum pe bolnavii din Marea Britanie, Franta, Germania sau Italia.

Cei care raman totusi in tara vor cu tot dinadinsul sa prospere, sa fie directori si sa calatoreasca. Motiv pentru care de cateva zile stau la cozi imense in fata ASE-ului din Bucuresti, unde spera sa prinda un loc la Finante Banci, Relatii Internationale, Management sau Marketing.

S-au inscris pana acum 8200 de tineri, pentru 2700 de locuri bugetate si 1435, cu taxa. Pentru ca in prima zi de inscrieri, un baiat a lesinat din cauza caldurii, astazi a stat de paza si un echipaj de la ambulanta.

Din cauza nebuniei de la ASE, Universitatea Bucuresti a prelungit perioada de inscrieri la Facultatea de Administratie si Afaceri. asta pentru ca mare parte dintre cei care sunt in aceasta sala s-au inscris si in partea cealalta, la marketing sau management, ca sa fie siguri ca prind un loc.

Petru celelalte facultati ale Universitatii Bucuresti inscrierile s-au incheiat vineri. Cele mai dorite specializari raman limbile moderne, administrarea afacerilor, geografia turismului si studiile europene. Numai ca fata de anul trecut, concurenta este de doua ori mai mica. Previzibil, din moment ce mai bine de jumatate dintre absolventii de liceu au ratat bacalaureatul.


VIDEO PROTVPLUS.RO