Adaptarea e o drama pentru copiii trimisi acasa de romanii care muncesc in strainatate
Plecarea romanilor la munca in strainatate creeaza mai nou un alt fenomen ingrijorator. Daca pana in urma cu 2-3 ani parintii isi luau copiii cu ei sa invete acolo, acum situatia este exact pe dos.
Criza ii obliga sa-i trimita acasa, iar cei mici trebuie sa faca un nou efort de adaptare. Cel mai mult sufera elevii care au facut clasele primare in alte tari, iar acum nu mai stiu nici sa scrie si nici sa citeasca in romana.
Antonia este o fetita de 10 ani din Botosani, pe care parintii au luat-o cu ei in Spania in urma cu trei ani. A inceput scoala acolo, dar au venit vremuri grele si a fost nevoita sa se intoarca singura acasa.
Antonia fost inscrisa in clasa a II-a, desi ar fi trebuit sa o urmeze pe a treia. Sistemele de invatamant sunt insa complet diferite.
"Nu stie sa alcatuiasca propozitii, nu stie sa dea raspunsuri complete, raspunsurile ei fiind telegrafice", spune invatatoare fetitei.
Iar ca Antonia sunt sute de copii.
"Asistam la fenomenul invers in care tot mai multi copii se reintorc la scolile de unde au plecat. Probleme mai mari in adaptare au tocmai acesti copii, care nu au mai studiat in Romania", spune Daniel Botezatu, inspector general adjunct ISJ Botosani.
Potrivit inspectoratului dintr-un singur judet, Botosani, in anul scolar trecut peste 180 de copii au plecat cu parintii in strainatate, iar alti 106 s-au intors acum. Cei mai multi din Italia si Spania.
Alarmati de traumele acestor copii care nu mai apuca sa prinda radacini pe nicaieri, politicienii nostri incearca sa ii ajute.
"Unii sufera tulburari comportamentale, carente de dezvoltare, carente emotionale, carente biologice", spune Anca Boangiu, senator PDL, initiatorul legii.
La Camera Deputatilor se discuta in Comisia de Munca o lege prin care romanii care pleaca la lucru in strainatate trebuie sa stabileasca dinainte la notar cine va avea grija de copii. Exista niste conditii clare: sa fie ruda de pana la gradul patru, sa aiba cu 18 ani mai mult decat minorul, un venit echivalent cu salariul minim brut pe economie si sa treaca un test psihologic.
Oficial, 80.000 de copii au parintii plecati la munca peste hotare.