Ce este aquascapingul. Afacerea cu restaurante in care pestii decoreaza peretii si nu farfuriile
Daca vreti sa va intreceti la masa cu o colonie intreaga de piranha sau sa beti un cocktail privind la dansul lenes al pestilor de Amazon, aflati ca afacerea numita "aquascaping" se mentine, in ciuda crizei, pe linia de plutire.
In Bucuresti au aparut cateva acvarii gigantice, instalate de oameni hotarati sa nu renunte la pasiunea lor. O astfel de amenajare costa, pentru inceput, cel putin doua mii de euro.
E ora mesei, intr-un restaurant bucurestean. Dar nu pentru clienti, ci pentru... decoratiunile interioare, care se intretin cu inima de vaca, pesti proaspeti si carne macra.
“N-am mai vazut asa ceva. Bine ca ei sunt in acvariu si eu aici, la masa”, recunoaste un turist german.
Cei 40 de piranha stau intr-un acvariu de 2 tone. Au fost, la un moment dat, 60, dar pe masura ce cate unul s-a imbolnavit a si fost devorat de colegi. La cativa metri distanta e cel mai vast acvariu in proprietate privata din Romania. Are 3 tone si adaposteste 13 pesti de Amazon. Printre ei, 2 piranha vegetarieni si un somn care va ajunge, la maturitate, la 4 metri lungime.
Privilegiul de a oferi clientelei o priveliste uluitoare l-a costat pe proprietar peste 10 mii de euro, plus grija de a avea tot timpul un stoc de sardine, pentru momentul in care angajatii fac din programul de alimentare un show pentru meseni.
Cu mult mai cuminte a fost alegerea unui patron de cafenea. Un expert in acvarii l-a convins sa isi faca in local ceea ce visa in copilarie, cand crestea in borcane de muraturi carasi salvati din drumul spre tigaie.
“Am pornit de la 16 pesti si am avut la un moment dat 300. Acvariul a fost primul lucru, dupa ce s-a terminat faza de constructie, care a fost amenajat. Acum avem aici 50 de pestisori”, spune Bogdan Enache, proprietarul cafenelei.
Cei ca Bogdan au reusit ca, in vremuri de criza, sa tina pe linia de plutire aceasta afacere de nisa- aquascaping, adica amenajarile interioare cu peisaje acvatice.