A inceput Postul Craciunului: fructe de mare sau fasole? Alegerea credinciosilor in cele 40 de zile
Credinciosii au inainte 40 de zile de rugaciune, in care daca tin la curatarea trupului si sufletului, trebuie sa faca numai fapte bune, sa uite de gandurile negre si sa renunte la mancarurile "de dulce".
Fata de cel al Pastelui, Postul Craciunului are mai multe dezlegari la peste si vin. Si cum calamarul nu-i murdar ca porcul, biserica admite ca fructele de mare pot fi consumate cu incredere.
Postul Craciunului are o insemnatate aparte. Cu totii ne pregatim in aceste zile sa primim vestea luminoasa a Nasterii Domnului. Dar pana atunci tot crestinul va avea nevoie de sfanta impartasanie, ca o incununare a faptului ca s-a curatat sufleteste si trupeste prin rugaciune, dar si prin anumite restrictii alimentare.
Daca puiul, vaca si porcul sunt excluse total din meniu, la peste avem 9 dezlegari. Tot atunci cei care isi permit pot manca in voie caracatita, creveti, homari si raci .
Trebuie sa recunoastem ca in Romania fructele de mare raman totusi niste delicatese.
Mai toate restaurantele au in aceasta perioada pe langa meniurile traditionale si meniuri de post. Iar in ele se gasesc de la simple salate, pana la specialitati pe baza de spanac, mazare sau vinete.
Majoritatea credinciosilor insa gatesc cat mai simplu acasa si aleg fasolea batuta.
Potrivit unui sondaj Media Research, sapte din zece persoane care tin post sunt motivate de credinta. Altele vor sa isi curete trupul de toxine sau pur si simplu marturisesc ca asa au invatat in familie.