9.000 de politisti pot fi concediati cu o semnatura. Puterea s-a folosit de proiectul opozitiei

Ultima actualizare: 04-11-2012 16:12
Politisti

Guvernul a iesit victorios din razboiul concedierilor pe care vrea sa le "ordone" la ministerul de interne. Alesii puterii au profitat de un proiect de modificare a statutului politistilor, depus de opozitie, si au adoptat ieri legea.

Astfel, agentii vor putea fi suspendati din functie printr-un ordin al ministrului. Votul a declansat un imens scandal: opozitia a vrut sa retraga proiectul si i-a acuzat pe guvernanti ca vor sa scape de 9.000 de politisti.

Ministrul Traian Igas a recunoscut ca urmeaza o reorganizare si ca mii de posturi vor fi desfiintate. In proiectul pe care l-au aprobat parlamentarii se arata ca "procedura si cazurile de modificare ori suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului".

Pana acum, cadrele MAI puteau fi suspendate numai dupa o decizie a comisiei de disciplina.

"Acum ministrul devine dictator, are putere asupra oricarui angajat al MAI" - a declarat deputatul PSD Aura Vasile.

Chiar daca legea nu ii permite ministrului sa destituie direct un politist, alesii opozitiei au sustinut ca este un prim pas spre concedierea celor peste 9.000 de angajati de la interne. Ministrul Traian Igas a recunoscut ca urmeaza o reorganizare a tuturor unitatilor, iar multi dintre angajati vor pleca acasa.

Nici sindicalistii nu sunt de acord cu aceasta lege: "Prin aceasta metoda ne subordonam aproape total componentei politice a ministerului, ministrul putand emite ordine de modificare chiar a statutului politistului" - a declarat presedintele PROLEX, Vasile Lincu.

Saptamana trecuta, deputatii au respins legea privind disponibilizarile in ministerul de interne. Actul adoptat ieri merge insa direct la promulgare, dupa care va intra in vigoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO