Întârzierea Bugetului lovește și în elevi. Mai au de răbdat până vor primi ”masa caldă”
A început al doilea semestru şcolar, iar programul "masa caldă" este departe de a fi implementat.
Normele de aplicare au fost publicate abia luni în Monitorul Oficial şi mai este drum lung până când elevii vor mânca la şcoală. Urmează licitaţiile, apoi achiziţiile, care ar putea să întârzie şi mai mult acest program atât de util în zonele sărace.
Peste 350 de elevi din localitatea Mașloc din Timiş încă aşteaptă o masă caldă la şcoală. Nu au nici măcar cantina pregătită.
Alina Sorina Spineanu, director Școala Gimnazială Mașloc: "Urmează cu ajutorul primăriei să dotăm corespunzător spaţiul, aşteptăm achiziţia pentru demararea programului. Avem mulţi copii proveniţi din medii defavorizate."
Abia luni, în prima zi a semestrului al doilea, au fost publicate normele de implementare ale programului "masa caldă" .
Ionel Lupu, primarul comunei Mașloc: "Sunt normele de implementare, dar după sosirea bugetului. Săptămâna aceasta se votează în Parlament şi abia atunci vine la noi. Nu avem bani disponibili acum."
După mâncare gătită tânjesc şi cei 450 de copii din Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Vasile Șut, primarul localității Tiha Bârgăului: "Dacă apăreau normele metodologice mai repede, noi puteam să facem, dar licitaţia nu putem să o facem, pentru că nu ştim ce să cerem. Îmi doresc să terminăm până la 1 aprilie, ca să primească mai mult, două luni şi jumătate, copiii."
Aceeaşi situaţie este şi în Buzău. Din tot judeţul, o singură scoală - în care învaţă aproape 560 de elevi din zone defavorizate - a intrat în programul pilot "masa caldă".
Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău: "Sumele pentru municipiul Buzău au fost repartizate abia la începutul lunii decembrie, când nu mai exista timpul fizic pentru derularea întregii proceduri de achiziţie, motiv pentru care banii au fost retraşi la finele anului 2018."
În tot acest haos legislativ, există şi exemple pozitive. Sătul să aştepte autorităţile de la Bucureşti, primarul din Arad a amenajat cu 350 de mii de lei, din bani locali, o cantină. Şi tot din fonduri locale plăteşte şi mâncarea.
Raluca Cotrău, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Arad: "Pentru a evita situaţia de anul trecut, când elevii şcolii au beneficiat de masa caldă în ultimele săptămâni de şcoală, primăria a reluat programul fără a mai aştepta normele metodologice."
50 de scoli din toată ţara sunt incluse în programul "masa caldă", iar bugetul necesar se ridică la 600 de mii de lei. Anul trecut, proiectul a fost implementat în 37 de instituţii de învăţământ din 50.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!