Proiectul unor cowboy americani care viseaza o lume fara foame. 70 de vaci "dar din dar", cadou pentru familii din Sibiu
Visul unei lumi fara foame este hranit in mai multe comunitati sarace din Romania de 70 de vacute de lapte, care au ajuns cu avionul din Irlanda la Timisoara.
Proiectul a fost inceput de cowboy-ii americani, socati de imaginea orfanilor infometati dupa al Doilea Razboi Mondial.
Vacile donate de fermierii irlandezi sunt toate gestante si vor face, in curand, obiectul unei "stafete" a bunavointei.
Primul vitel va fi daruit mai departe de beneficiari unei alte familii nevoiase.
Duminica de dimineata, foarte devreme, cireada cu destinatie umanitara a decolat dintr-un oras din sudul Irlandei. La ora 12, avionul Airbus 300 cargo aterizeaza la destinatia sa, Timisoara. La bord sunt 70 de vaci din rasa Holstein-Friza. Au fost donate de fermierii irlandezi si sunt menite sa fie "dar din dar" pentru tot atatea familii din zona Sibiului.
Cei care le-au facut pasaportul de Romania le numesc amuzati "vaci zburatoare". Toate sunt gestante, si n-ar fi de mirare ca, de emotie, unele sa fi fatat in timpul zborului.
Animalele au avut o calatorie lina, asa ca la sol au coborat tot atatea vaci cate au urcat in avion. Medicii veterinari le-au pus imediat in carantina, ca sa ajunga perfect sanatoase in familiile pe care le vor hrani de acum inainte.
“Se cunosc beneficiarii. Oamenii au fost instruiti sa le creasca, au primit si furaje”, explica Ovidiu Spanu, reprezentantul fundatiei Heifer.
Povestea vacilor aeropurtate pleaca de la un grup de cowboy americani, miscati de imaginea orfanilor infometati dupa al Doilea Razboi Mondial. Primul transport a fost spre Puerto Rico, in 1944. De atunci, cowboy-ii au dus copiilor saraci ai lumii zeci de mii de animale care sa le ofere hrana, dar si dovada ca munca te poate hrani.
In Romania, acesta este al doilea transport aerian, dupa cel de acum 3 ani, care a daruit celor sarmani, dar destoinici, dintr-o comuna clujeana, tot 70 de vacute din rase de lapte.
"Eram sceptici, ca nu s-a intamplat la noi in zona sa vina asa, cu o vaca picata din cer", povesteste unul dintre beneficiari.
Primele animale sosite duminica la Timisoara vor fata peste 2 luni. Cand vitelul va ajunge bun de prasila, va fi daruit de familia initiala altor nevoiasi din comunitate.
“Arata spectaculos, dar ideea e ca oamenii sa devina independenti”, spune Pierre Ferrari, directorul executiv al Fundatiei Boher.
Asa se face ca valoarea proiectului de cateva milioane de euro creste automat cu fiecare an si cu fiecare om care intelege ca e mai bine sa inveti sa pescuiesti, decat sa primesti un cos cu peste. Chiar daca, in cazul de fata, vorbim de cornute.