"7 zile pe barca trec altfel decat 7 zile intr-un hotel". Cum aleg tot mai multi romani sa-si petreaca vacanta

Dată publicare: 16-05-2016 19:44
Dată actualizare: 19-05-2016 06:51


O noua pasiune ia avant in randul oamenilor activi, care iubesc marea.

Iahtingul acapareaza tot mai multi angajati ai multinationalelor sau oameni de succes, care vor sa-si petreaca altfel zilele libere. Aleg ambarcatiunile cu panze pentru libertate si privelisti de vis.

Odata traita, o asemenea experienta o sa va cucereasca pe viata, spun cei care au trait-o. Florin si Elena sunt din Bucuresti, lucreaza in doua companii multinationale si au descoperit aceasta pasiune in urma cu 6 ani, in luna de miere.

Pana atunci, obisnuiau sa mearga la munte, cu rucsacul in spate, dar nu se gandeau sa navigheze pe mare. Acum au ajuns sa petreaca 7 zile pe un iaht, in Grecia. S-au simtit de parca si-au retrait copilaria din "Toate panzele sus !"

Florin Dinca, practicant de iahting: "Grecia am vazut-o altfel cand ne-am dus pe apa si ne-am plimbat din insula in insula, plaje nepopulate, e ceva fantastic si noi am zis: asta vrem sa facem. 7 zile pe barca trec altfel decat 7 zile intr-un hotel."

De la o vacanta au ajuns la cursuri de navigatie si sunt la un pas sa-si ia brevetul care le permite sa conduca si sa inchirieze, singuri, un iaht cu panze, pe orice mare: Mediterana sau largul nesfarsit si uneori, foarte periculos, al oceanului.

Elena Dinca, practicanta de iahting: "Iti trebuie un pic de organizare, putin timp, poate mai mult. Trebuie sa economisesti, dar nu mi se pare imposibil atata timp cat iti place foarte mult si faci din asta o pasiune."

Iahtingul s-a dezvoltat incet, dar sigur, intr-o tara care desi are iesire la mare, nu are traditie in acest sens.

Poate si pentru ca pe timpul comunismului, erau interzise plimbarile pe mare, cu barca, pentru ca securitatea se temea ca romanii ar putea fugi din tara, de regula spre Turcia.

Dupa anii '90 insa, aceasta pasiune a inceput sa atraga tot mai multi oameni activi si dornici de aventura.

Oleg este din Republica Moldova si a terminat doua facultati: medicina si economie dar, de 5 ani, sta mai mult pe ambarcatiunea pe care si-a cumparat-o impreuna cu alti iubitori de navigatie.

Oleg: "E un microb pe care nu ai cum sa il scoti din sange. E o combinatie intre un puseu de adrenalina pe care il simti in momentul cand ai iesit pe mare si senzatia aceasta de libertate care nu se compara cu nimic. sa simti vantul, si sa simti ca esti tu, vant si libertate infinita."

Preturile pentru o asemenea plimbare sunt medii in functie de ambarcatiunea inchiriata.

O excursie pe mare de 3-4 ore, cu plecare din porturile Limanu, Eforie sau Constanta, costa aproximativ 100 de lei de persoana. In pret este inclus combustibilul si skipperul care conduce ambarcatiunea. Daca aveti noroc, puteti vedea si delfini, bonus.

O zi intreaga va costa aproximativ 300 de lei de persoana. Strabateti litoralul de la un capat la altul, iar seara tarziu opriti in port pentru o mica petrecere, pe iaht sau la terasele de pe mal.

Cei care vor sa se bucure de pe mare de peisajele de vis din insulele grecesti pot inchiria o cabina pe un iaht. In functie de perioada aleasa si de dimensiunea ambarcatiunii, calatoria costa intre 3 sute si 5 sute de euro, de persoana, inclusiv comanda vasului facuta de personal autorizat.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO