De ce sunt respinse tot mai multe dosare de pensionare. Diferenta dintre romanii cu studii superioare si cei cu studii medii
Muncitorii buni devin in Romania o marfa scumpa. Asta pentru ca doar 15% dintre absolventii cu studii superioare nu au in prezent un loc de munca.
In schimb, mai bine de jumatate dintre cei cu un nivel scazut de educatie nu sunt angajati. Foarte multi ajunsi in pragul pensionarii nu-si pot depune dosarul pentru ca nu au stagiul minim de 15 ani vechime.
Romanii fara studii ingroasa cel mai mult randurile somerilor. Peste 57% dintre cei care nu au o specializare nu au nici un loc de munca. Celor care termina scoala le e greu sa se angajeze, iar o parte dintre cei care vor sa se pensioneze afla cu surprindere ca nu le-au fost platite contributiile la stat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Mama lui Mihai, de pilda, a lucrat fara carte de munca si nu are stagiul minim cerut de lege - 15 ani. Acum, plateste asigurarile minime obligatorii pentru completarea dosarului.
Mihai Mares: "A fost femeie de serviciu si a dat-o afara ca au facut restructurari de persoanal. Au calculat 14 ani si 8 luni."
De altfel, gradul de respingere in cazul celor care vor sa se pensioneze este de 7,5% si creste in fiecare an.
Maria Andronache, director Casa de Pensii Iasi: "Sunt din ce in ce mai multe persoane care dovedesc cu mare dificultate stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani, sau stagiul minim de 15 ani."
Cine are carte are parte de un loc de munca, spune Institutul National de Statistica. Potrivit cifrelor, rata somajului in randul romanilor cu studii superioare este de 15%. Rata somajului in randul romanilor cu studii medii este de 35%."
Exista insa si vesti bune. Statisticile arata ca tot mai multi romani reusesc sa se angajeze. Rata de ocupare a populatiei active a ajuns in 2015 la 61,4 % si trebuie sa creasca la 70% pana in 2020.
Cei mai multi romani lucreaza in domeniul prestarilor de servicii, urmeaza industria si agricultura.
Romania are acum putin peste 600.000 de someri.
Veronica Stoica, manager de recrutare: "Asta dauneaza un pic angajatorilor, le restrange rata de angajabilitate, de angajare. Sunt situatii in care bugetul este mai putin flexibil si ei se gandesc care ar fi o potrivire a candidatului mai putin ideal.”
De altfel, cele mai multe angajari in 2016 au fost facute in administratia publica, in invatamant, transport si comert.