5.000 de sindicalisti protesteaza marti la Guvern, pentru a cere modificarea legislatiei muncii

07-10-2014 09:34


Proteste ale sindicalistilor la Guvern

Aproximativ 5.000 de sindicalisti "Cartel Alfa" protesteaza marti la Guvern pentru a cere modificarea legislatiei muncii si a dialogului social.

Liderul sindical Bogdan Hossu a precizat ca orice persoana nemultumita de conditiile de munca se poate alatura acestei actiuni.

Actiunea de protest organizata de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" are loc marti, intre orele 11.00 si 13.00, in Piata Victoriei. "Asteptam ca aproximativ 5.000 de oameni sa participe la protest si invitam pe toata lumea nemultumita de legislatia muncii si de modul in care sunt tratati angatii romani sa ni se alature", a declarat luni presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Protestul sindicalistilor "Cartel Alfa" a inceput in 29 septembrie, cu pichetarea zilnica a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Sindicalistii solicita sa se faca urgent patru schimbari in Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativitatii si a modului de aplicare universala a contractului colectiv de munca, introducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national, pana la dezvoltarea contractelor colectiv de munca sectoriale, dreptul la conflict de munca si protejarea minimala a reprezentantilor sindicali, astfel incat sa fie permis dialogul social, precum si realizarea unor relatii de munca negociabile pentru salariati, "nu transformarea lor in sclavi moderni".

Actiunile de protest se desfasoara sub sloganul "Dreptul de a negocia nu se negociaza! Ponta, respecta angajamentul si modifica Legea dialogului social!".

Liderul "Cartel Alfa" a aratat, in 24 septembrie, ca la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptata la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, efectele pentru salariati sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, mai putin de 30 la suta dintre salariati mai sunt astazi acoperiti de un contract colectiv de munca. El a precizat ca, din cauza faptului ca un contract colectiv de munca nu se poate negocia pentru unitati care au mai putin de 21 de salariati, peste 1,2 milioane de salariati, adica un sfert din totalul angajatilor romani, nu au dreptul de a fi reprezentati, in conditiile in care un contract de sector sau national nu mai este posibil.

Hossu a subliniat ca toate aceste lucruri inseamna de fapt "precarizarea locurilor de munca", crearea unor conditii inumane de munca, salarii mentinute la nivel foarte scazut, evaziune fiscala si contributii fiscale platite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra starii de sanatate a angajatilor.

"Desi in 2011, USL, deci si premierul Victor Ponta, au semnat cu confederatiile patronale si sindicale ca imediat ce vor ajunge la putere vor face modificari la Legea dialogului social, desi exista o declaratie a primului ministru din 2013 ca va modifica aceasta lege, desi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezolutie prin care se angaja sa faca acest lucru, Guvernul nu a reusit sa faca nicio modificare, desi tot Guvernul a aratat ca, daca vrea, poate modifica orice lege in doua saptamani", a mai spus presedintele "Cartel Alfa", facand referire la reducerea CAS si la ordonanta care a permis migratia alesilor locali.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO