900 de pasageri afectati dupa a doua zi de greva de la TAROM. Cum vor sindicatele sa-si convinga angajatii sa revina la munca

×
Codul embed a fost copiat

A fost a doua zi de haos la Tarom. O parte dintre insotitorii de zbor s-au alaturat protestelor spontane declansate de piloti. S-au declarat inapti de cursa si nu s-au prezentat la bordul aeronavelor.

Tarom informeaza ca sta la dispozitia pasagerilor in agentiile sale sau prin call center: luni-vineri 8:00 - 20:00, sambata 9:00 - 14:00, la numerele 9361 (valabil pentru apeluri din Bucuresti), 021.204.64.64, 021.303.44.00 si 021.303.44.44.

Fara o buna parte din personal, compania a fost nevoita sa anunte intarzieri, apoi sa anuleze 4 curse. In cele doua zile de scandal, aproape 900 de pasageri au avut de suferit. Deocamdata, cele doua tabere au incheiat un armistitiu, iar sindicatele spun ca vor incerca sa-i convinga pe angajati sa revina la munca.

Cei care au avut de asteptat doua zile ca sa ajunga la destinatie au fost marti enervati la culme, spre disperarea angajatilor de la ghiseele Tarom.

Prima cursa anulata a fost cea spre Iasi, apoi cea spre Chisinau.

Citește și
Tarom
Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Din fericire, hotelul mi-a fost platit de Tarom, dar sunt de 24 de ore pe drum. Situatia imi confirma sa nu mai zbor niciodata prin Romania", spune un turist.

Tarom a anuntat ca dupa ce unii dintre piloti s-au declarat luni inapti pentru zbor, marti a venit randul insotitorilor de bord. Astfel, compania a ramas fara personal suficient. Pe langa cursele interne, au fost afectate si cele externe. Pasagerii au aflat ca zborurile spre Geneva si Frankfurt au fost anulate.

Georgeta Dinu, purtator de cuvant Tarom: "In functie de situatia fiecaruia, in parte le recomandam sa se adreseze biroului de ticketing sau la call center atunci li se ofera o varianta.

Mai bine de 900 de pasageri au fost afectati de protestele angajatilor. Toti acesti oameni stau acum si asteapta sa-si recupereze banii, fie sa-si reprogrameze cursele.

Pilotii si insotitorii au recurs la prostestul spontan dupa ce noul contract colectiv de munca, semnat la inceputul lunii, nu prevede nicio marire salariala pentru ei. Salariul unui copilot incepe de la 1500 de euro, iar al unei stewardese de la 2000 de lei. In plus, cei care zboara pe cursele interne nu beneficiaza de diurna. Aceasta poate depasi 1000 de euro pe cursele externe, pentru 100 de ore de zbor. Salariile pilotilor nostri sunt de doua ori mai mici decat ale celor din vestul Europei.

Sindicalistii si reprezentantii Tarom s-au intalnit marti la Ministerul Transporturilor. Dupa discutii a fost trimis corpul de control al ministrerului sa verifice situatia de la Tarom, iar sindicalistii promit ca incearca sa-i convinga pe angajati sa revina la munca.
 

ZF: Cat castiga un pilot Tarom

O alta nemultumire vizeaza nivelul salariilor, in conditiile in care venitul brut al unui pilot comandant este format din salariul net de 13.000 de lei pe cartea munca, plus 90 de euro pentru o cursa externa.

"Deci netul unui pilot comandat nu depaseste 3.800 - 4.000 de euro, in timp de un pilot Lufthansa are intre 18.000 si 20.000 de euro pe luna, iar unul de la Air France, intre 10.000 si 12.000 euro. La noi, toate negocierile au fost date la o parte", au mai spus aceleasi surse, precizand ca toate aceste lucruri sunt completate si de nemultumiri privind managementul companiei si de modul in care sunt ocupate pozitiile cheie din companie.

Conform surselor citate, insotitorii de bord de la Tarom au un salariu de 1.600 de lei net pe cartea de munca, la care se adauga diurnele externe - 600 de euro net lunar.

Cate curse au fost intarziate si anulate marti

Compania aeriana Tarom informeaza ca patru curse, intre care trei externe, sunt anulate, iar alte patru au intarziere, marti, din cauza protestului unor piloti si insotitori de bord. Dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere), din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (insotitori de bord), compania Tarom are, in acest moment, patru anulari si tot atatea intarzieri.

Astfel, in prezent, au intarziere cursele ROT 383/4 Bucuresti - Paris - Bucuresti, ROT 391/2 Bucuresti - Londra - Bucuresti, ROT 363/4 Bucuresti - Amsterdam - Bucuresti si ROT 705/6 Bucuresti - Iasi - Bucuresti. Restul curselor care aveau intarziere au decolat, se precizeaza intr-un comunicat.

Tot marti, sunt anulare zbourile ROT 301/2 Bucuresti - Frankfurt - Bucuresti (pasagerii au fost reprogramati pentru RO 305/6 Bucuresti - Frankfurt - Bucuresti), ROT 351/2 Bucuresti - Geneva - Bucuresti, ROT 701/2 Bucuresti - Iasi - Bucuresti si ROT 201/2 Bucuresti - Chisinau - Bucuresti, iar cursa ROT372 Bruxelles - Bucuresti via Geneva a fost rerutata, pentru protejarea pasagerilor zborului ROT352 Geneva-Bucuresti.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anuntat in urma intalnirii cu sefii si sindicatele din Tarom, ca trimite Corpul de Control la companie pentru a vedea daca exista probleme de management. De asemenea, el a afirmat ca pilotii s-au angajat sa asigure cursele urmatoare ale operatorului aerian.

Patru curse, anulate marti, iar alte trei zboruri au intarzieri

"Dintr-o medie de 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere), din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (insotitori de bord), compania Tarom are in acest moment patru anulari si trei intarzieri", se arata intr-un comunicat de presa al companiei, transmis agentiei MEDIAFAX.

Astfel, au fost anulate cursele ROT 301/2 Bucuresti - Frankfurt - Bucuresti, unde pasagerii au fost reprogramati pentru cursa RO 305/6, ROT 351/2 Bucuresti - Geneva - Bucuresti, ROT 701/2 Bucuresti - Iasi - Bucuresti si ROT 201/2 Bucuresti - Chisinau - Bucureati.

Cursele care au intarzieri sunt, pana la acest moment, ROT 315/6 Bucuresti - Munchen - Bucuresti, ROT 381/2 Bucuresti - Paris - Bucuresti, ROT 261/2 Bucuresti -Istanbul - Bucuresti.

Proteste spontan la TAROM

Luni, ministrul Transporturilor Ioan Rus a solicitat conducerii si sindicatelor TAROM sa inceapa negocierile si sa gaseasca rapid solutii pentru ca activitatea operatorului aerian sa revina la normal. Pe 15 septembrie, in urma unui protest spontan al echipajelor, mai multe curse au fost anulate.

"In urma actiunilor unor piloti ai Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane Tarom ce au dus la anularea mai multor zboruri Tarom, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat conducerii companiei, ce este sub autoritatea Ministerului Transporturilor, sa ia masurile ce se impun pentru deblocarea acestei situatii. Ministrul Transporturilor face apel atat la conducerea companiei, cat si la sindicatele din Tarom ca pana cel tarziu la sfarsitul acestei zile sa se aseze la masa negocierilor si sa gaseasca rapid solutii, astfel incat activitatea Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane sa revina la normal", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor a solicitat celor doua parti implicate sa urgenteze procedura de negociere pentru ca pasagerii sa nu aiba de suferit si a atras atentia ca "solutiile se pot gasi doar intr-un cadru institutional adecvat, nu de pe pozitii de forta", potrivit sursei citate.

Ministerul Transporturilor a anuntat, intr-un nou comunicat, ca Ioan Rus a convocat marti, la sediul institutiei, conducerea si sindicatele din Tarom, in vederea deblocarii situatiei care a dus la intarzierea sau anularea mai multor zboruri. "Ministrul Transporturilor isi exprima inca o data convingerea ca deblocarea acestei situatii poate avea loc doar intr-un cadru institutional adecvat si se declara dispus sa sustina solutiile eficiente gasite de cele doua parti in urma discutiilor", arata institutia.

Luni, 15 septembrie, compania Tarom a anuntat ca sapte zboruri, intre care doua externe, sunt anulate, iar alte doua au intarzieri, din cauza protestelor unor piloti si copiloti. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Greva la Tarom cu 10 curse anulate. De ce au refuzat pilotii de pe cursele interne sa se ridice de la sol
Greva la Tarom cu 10 curse anulate. De ce au refuzat pilotii de pe cursele interne sa se ridice de la sol

Saptamana a inceput extrem de prost pentru sute de calatori, care si-au cumparat bilete la Tarom. Toate cursele interne ale companiei au fost anulate pentru ca pilotii, intrati in greva spontana din cauza salariilor, au refuzat sa mai zboare.

Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor
Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor

Trei angajati ai Tarom au fost retinuti, luni, pe motiv ca ar fi furat haine, incaltaminte, aparatura IT, cosmetice si mancare din bagajele depuse la Biroul Bagaje Pierdute, potrivit unor surse din Politie.

Secrete din bucatariile Tarom, Air France, KLM sau Qatar Airways. Ce trebuie sa stiti despre mancarea servita in zbor
Secrete din bucatariile Tarom, Air France, KLM sau Qatar Airways. Ce trebuie sa stiti despre mancarea servita in zbor

Lupta pentru pasageri in randul companiilor aeriene se da si in bucatarie. Micul dejun, pranzul sau cina la peste 10 kilometri inaltime pot fi o experienta interesanta, iar companiile ofera meniuri variate.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.