4 din 5 români hărțuiți la serviciu ascund prin ce trec. ”Le-a fost jenă să spună”

Ultima actualizare: 21-02-2019 06:46

Hărțuirea sexuală la serviciu este tot mai întâlnită în România, dar rămâne un subiect despre care evităm să vorbim.

Un studiu al unei companii de angajări online arată că aproape jumătate dintre angajați au fost deranjați de vorbe sau gesturi cu trimitere sexuală cel puțin o dată. Însă, patru din cinci persoane aflate în această situație ascund adevărul în loc să facă o plângere. Agresorii riscă dosar penal.

44% dintre angajații români care au particpat la acest studiu făcut de BestJobs spun că s-au simțit cel puțin o dată hărțuiți la serviciu. În 90 la sută dintre cazuri a fost vorba despre femei.

Cei mai mulți dintre angajații care au fost hărțuiți au ascuns acest lucru. Doar 20%, potrivit studiului, au spus ce s-a întâmplat colegilor sau conducerii companiei. O posibilă explicație este că, în majoritatea cazurilor, hărtuitorul a fost chiar un superior. În ultima instanță, 60% dintre victime ajung să își dea demisia și să plece din firmă.

Delicat este că se ajunge la astfel de situații chiar dacă în toate companiile este strict interzisă prin contract hărțuirea unui coleg sau subaltern.

Oana Datki, specialist HR: ''Diferă foarte mult de la o țară la altă, de la o cultură la altă. Noi ca și popor latin, da, suntem expansivi, suntem mai permisivi în direcția asta. Tocmai de aceea companiile multinaționale, corporațiile, încearcă să definească foarte clar și să nu lase loc de interpretare.''

Chiar și așa multe victime evită să discute despre subiect pentru că nu au dovezi ori pentru că se tem că vor fi certate de șefi și evitate de colegi.

- "S-a întâmplat la fete mai tinere și le-a fost jenă să spună".

- "Cred că în trecut era ceva rușinos. E vorba de femei să zică "nu, nu, nu, nu e ok" și vreau să spun ceva".

- "Sunt victime care poate nici nu știu de fapt că există hărțuire verbală, există hărțuire fizică, de cele mai multe ori sunt victimele unor glume nesărate și nu își dau seama că asta intră în categoria de hărțuire sexuală. Ține și de mentalitatea noastră. Din păcate noi mereu mergem pe varianta capul plecat, sabia nu-l taie".

Poate și din această cauză pe tot parcursul anului trecut doar 32 de persoane au avut curajul să depună plângere la poliție, potrivit IGPR. Hărțuirea sexuală la serviciu este reglementată în codul penal și reprezintă infracțiune.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO