Moartea incaseaza pensia ilegal. Romanii au cotizat 7,7 mil lei in buzunarele rudelor raposatilor
Care ar putea fi una dintre culmile pacalelilor? Sa incasezi bani de la stat si dupa moarte. Si chiar s-a intamplat in ultimii trei ani, candrudele unor bucuresteni morti de-a binelea s-au bucurat de pensiile acestora.
Autoritatile din ministerul muncii spun ca nu au putut sista platile, pentru ca nemurile celor plecati la ceruri nu i-au anuntat de decese.
Casa de Pensii Bucuresti a platit ajutorul social pentru 323 de persoane decedate luni bune, dupa inmormantarea lor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Spre exemplu, pentru o persoana care a murit in anul 2010, statul a trimis familiei pensia inca 6 luni dupa data decesului. Asta inseamna o suma de 7200 de lei pe care Casa de Pensii o va recupera acum de la mostenitori.
Cum s-a ajuns aici? Autoritatile dau vina pe familii pentru ca nu le-au instiintat despre deces. Unii nu au solicitat nici emitierea certificatului si nici ajutorul la care aveau dreptul.
In fiecare caz urmeaza o ancheta. Daca se dovedeste ca rudele au vrut sa-si insuseasca niste venituri necuvenite, risca sa fie sanctionate penal.
Probleme au existat si in cazul pensionarilor cu domiciliu in strainatate. Conform legii, ei au obligatia sa transmita anual o cerere catre Casa de Pensii pentru a li se prelungi plata drepturilor. Au fost situatii in care aceste persoane s-au stins in mijlocul anului. Daca autoritatile nu au fost instiintate de familie, plata ajutorului social s-a realizat in continuare.
In alte cazuri, codurile numerice personale au fost atribuite eronat. Concluzia este ca intre 2008 si 2010 - 7,7 milioane de lei au ajuns in conturile mortilor si de acolo in buzunarele familiilor. Exista riscul ca suma sa nu fi recuperata in totalitate, in conditiile in care sunt si decedati de care nu raspunde nimeni.