Mana bionica a ajuns si in Romania


Ultimul update: Duminica 06 Mai 2012 00:31
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Proteza de ultima generatie le va putea fi montata romanilor care au ramas fara maini in urma unor accidente sau boli cronice.


Operatia se realizeaza la o clinica privata din Targu Mures, iar costul unui astfel de dispozitiv, facut in Scotia, poate fi si de 40.000 de euro.

Primul roman care va avea in curand un brat de robot ar putea fi un tanar de 29 de ani din Piatra Neamt. Si-a pierdut mana in urma cu trei ani, dupa ce s-a electrocutat, iar acum are o proteza obisnuita. El spera sa adune banii necesari, iar pana la finele anului sa ii fie montat dispozitivul Hi-Tech.

Mana bionica functioneaza pe baza unor senzori electrici care sunt in contact cu pielea. Cand omul isi incordeaza muschii ramasi din bratul amputat, transmite un semnal mainii bionice, pe care aceasta il transforma in impulsuri electrice. Apoi, cu ajutorul a cinci motorase, degetele artificiale pot fi miscate, aproape la fel ca in cazul unei maini adevarate.

In lume, bratul bionic a inceput sa fie comercializat in iulie 2007, iar pana acum au beneficiat de el peste 200 de persoane, printre care si soldati americani pe care razboiul din Irak i-a lasat invalizi.

Sute de cardiaci risca sa nu apuce ziua programarii la medicul cardiolog
Iata robotul care merge pe monociclu!
Aniversare insotita de o premiera la Spitalul Universitar
VIDEO PROTVPLUS.RO