150 de centre de plasament vor fi închise. Ce îi așteaptă pe 19.000 de copii

Dată publicare: 26-09-2017 12:38
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


La recomandarea Băncii Mondiale şi a UNICEF, peste 150 de centre de plasament din România trebuie închise în maximum trei ani.

Cei 19 mii de copii aflaţi în aceste instituţii vor fi mutaţi în case de tip familial sau vor fi preluaţi de asistenţi maternali. O altă şansă a acestor copii poate fi adopţia, însă procedura a rămas stufoasă şi greoaie în România. Dintr-un centru închis la Constanţa, copiii vor fi mutaţi în mici vile cu maximum 16 locuri.

Olimpică la matematică, Paulina are acum 20 de ani, iar la vârsta de 11 ani a fost preluată împreună cu cei trei fraţi ai săi şi dusă într-un centru de plasament.

 Alături de circa 80 de copii a locuit aproape un an şi jumătate într-un loc pe care îl descrie cu mare tristeţe.

Din cauza aglomeraţiei nu simţea că se ocupă cineva de ea iar mediul era complet lipsit de afecţiune. Pe scurt, foarte departe de ideea de familie.

„Este ceva foarte fain pentru că am putut să ne integrăm în societate să avem propriile responsabilităţi să învăţăm să mergem la şcoală şi am reuşit să facem mult mai repede trecerea dintr-un sistem instituţionalizat la viaţa de zi cu zi. Îmi doresc să merg foarte mult la cluj la facultate la psihologie psihopedagogie să lucrez cu copiii”, a spus Paulina.

19 mii de copii nu au avut până acum șansa Paulinei. O radiografie a celor 150 de centre de plasament din România, făcută de Banca Mondială, Unicef şi Autoritatea pentru Protecţia Copilului arată că aceste instituţii trebuie închise până în 2020.

„Gândiţi-vă că acest copil care stă acolo nu are o senzaţie de apartenenţă, de ataşament. Nu are o dezvoltare emoţională, psihologică. Nu are o dezvoltare cognitivă; o demonstrează studiile de specialitate. Are o alta decât un copil care trăieşte într-o familie, de aceea vorbim despre dezinstitutionalizare”, a explicat Gabriela Coman, director general DGASPC România.

Casa de tip parental şi plasarea la asistenţii maternal sunt primele soluţii pentru că, în România, adopţia este o procedura birocratică descurajantă. În Constanţa, sunt patru centre care urmează să fie închise. Până acum există două mici comunităţi de case parentale şi se vor construi alte amplasamente în Murfatlar, Medgidia şi Mangalia.

„Aşa arată viitorul pentru pentru copiii din instituţiile care urmeaz[ să fi închise şi este una dintre soluţiile alternative pe care noi o susţinem” , a explicat Despina Andrei, reprezentant UNICEF.

Banca Mondială şi UNICEF, instituţii care au recomandat închiderea centrelor de plasament, susţin că autorităţile noastre trebuie să angajeze mai mulţi asistenţi maternali, medici şi psihologi pentru că orfanii sau copiii abandonaţi să beneficieze de recuperare, consiliere şi integrare.


VIDEO PROTVPLUS.RO