12 ani de inchisoare pentru cei care agreseaza medicii, asistentele sau chiar soferul ambulantei

Dată publicare: 13-09-2011 17:32
Dată actualizare: 07-08-2012 19:39


Medic

Cei care agreseaza personalul medical aflat in exercitiul functiunii pot primi pedepse de pana la 12 ani de inchisoare, aceasta fiind pedeapsa maxima pentru vatamare corporala grava, potrivit unui proiect pus in dezbatere de Ministerul Sanatatii.

MS lanseaza, marti, in dezbatere publica proiectul Legii de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa al ministerului.

Conform proiectului de act normativ, amenintarea comisa nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va putea fi pedepsita cu inchisoarea de la sase luni la doi ani sau cu amenda.

De asemenea, reprezentantii ministerului propun ca orice act de violenta, ca de exemplu lovirea, savasita impotriva cadrelor medicale sa fie sanctionata cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, iar vatatmarea corporala sa poata fi pedepsita cu inchisoare de la sase luni la sase ani. Vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la trei la 12 ani.

"Ministerul Sanatatii a mai atras atentia asupra problemelor de siguranta cu care se confrunta personalul medical. Astfel, anul trecut am inaintat un amendament la Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care insa nu a fost adoptat. Astazi, daca o persoana loveste un medic intr-un spital poate sa fie sanctionata cu inchisoare de la trei luni pana la doi ani, sau cu amenda, dupa caz", a precizat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, citat in comunicat.

MS propune inasprirea pedepselor. "Astfel, agresorul va putea fi sanctionat cu inchisoare intre sase luni si 12 ani, in functie de gravitatea faptelor. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical aflat in exercitiul functiunii si munca depusa de angajatii din sistem. si, din nefericire, au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare", a declarat Ritli Ladislau.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO