Un iesean le doneaza pamant, unelte si seminte celor care vor sa-si cultive propriile legume: "Sunt doritori multi"
Orasenii care viseaza sa aiba propria gradina in care sa-si planteze legume eco isi pot rezerva o parcela de 50 de metri patrati, numai pentru ei, in comuna Voinesti, din Iasi.
Proprietarul le pune la dispozitie pamantul, gratuit, unelte, chiar si seminte. Cele 26 de parcele au fost deja rezervate pentru anul viitor si a fost deschisa o lista de asteptare.
Alice e o bloggerita pasionata de preparate sanatoase. De-ndata ce a auzit de oferta la parcele, a mers sa vada cu ochii ei cum arata pamantul pe care urmeaza sa-l sadeasca la primavara. A luat si prima lectie de plantat spanac.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Alice Ciobanu, blogger: "Din agricultura facuta cu manutele tale va fi o farfurie plina cu mancare mult mai buna. M-a atras nebunia de a face tu cu mainile tale si de a creste legume sanatoase, sa le vezi cum pui samanta din pamant, cum ea o sa creasca mare si o sa rodeasca."
Dana e o profesoara de geografie care isi petrece mult timp in bucatarie. Si-a rezervat o parcela si are de gand sa cultive plante aromatice si legume de sezon.
Dana Burlacu, profesoara: "Este o oportunitate pentru persoanele care stau in mediul urban sa aiba acea legatura cu pamantul si aici ma refer la o legatura directa, in care vezi efectiv cum decurge tot procesul de la samanta la produsul finit."
Initiatorul proiectului nu cere nici un leu. Si le va pune la dispozitie celor care si-au ales parcele seminte, o parte din unelte, dar si o aplicatie care ii va anunta pe telefonul mobil pe micii agricultori ca afara e numai bine de udat, ca e timpul pentru prasit sau ca e momentul ca legumele sa fie culese. Cine abandoneaza pamantul in decursul unui an trebuie sa plateasca o penalizare de 300 de lei.
Claudiu Ivascu, initiatorul programului: "Inainte de a veni aici pe teren, prin luna februarie, va fi un curs prin care vor fi initiati cum se seamana, etapele de lucru. Adica nu vor veni pur si simplu si le voi inmana lotul, vor fi initiati in agricultura ecologica. Sunt doritori multi, nu ma asteptam, am 26 de loturi si peste o suta de cereri."
Periodic, 10 la suta din productia de pe parcele va ajunge la cativa bucatari care vor folosi produsele pentru a gati mancare ce va ajunge la familiile sarmane din Iasi.