100.000 de romani sunt in pericol sa-si piarda casele din cauza creditelor
Am putea crede ca ajung sa-si piarda casele cei care au luat credite ipotecare, dar, de fapt, in majoritatea acestor cazuri vorbim despre credite de nevoi personale fara nici un fel de garantie.
Omul nu-si mai poate plati ratele, iar dupa 90 de zile bancile sau firmele de recuperare a creditelor incearca sa preia in locul datoriei orice bun al datornicului. Si cum, de regula, singura proprietate de valoare este casa, banca o ia si o vinde pentru a-si recupera datoria.
Se ajunge astfel in situatia in care pentru o datorie de 10.000 de euro, poti pierde o casa de... 100.000 de euro.
Juristii spun ca majoritatea bancilor au strans mii de dosare de executare silita, iar una dintre cele mai mari cinci banci din Romania are doar ea 20.000 de astfel de dosare.
Iar numarul cererilor de executare silita a explodat luna trecuta, spun avocatii care se ocupa de aceste dosare.
Multe banci angajeaza firme specializate ca sa recupereze datoriile. Avocatii au observat ca multi restantieri se predau din start, in cazul creditelor cu garantie ipotecara.
Si Banca Nationala stie ca vine furtuna: "Asta e o drama pe care o aduce criza, dar pe care o aduce si acea exuberanta irationala despre care am vorbit pentru ca, sigur, unii care s-au imprumutat nu stiau ca vine criza, era o incredere teribila in viitor", este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Increderea a disparut de mult, problema este ca urmeaza sa dispara si locuintele restantierilor, daca nu le intinde nimeni o mana de ajutor.