10 universitati de top din Marea Britanie au venit in Romania pentru a cauta studenti. Testul de 15 minute la care i-au supus
Un sfert de ora. De atat au nevoie reprezentantii unor universitati britanice ca sa accepte la cursuri tineri romani.
Este vorba despre o admitere la facultate pe baza unui interviu si cu raspuns pe loc. Pentru britanici, conteaza mai putin Bacalaureatul si notele din liceu si mai mult vointa si creativitatea. Astfel, ca au venit personal sa ii cunoasca pe viitorii studenti. Sunt alesi cei mai motivati si mai comunicativi candidati, iar unii mai norocosi primesc si bursa.
Ilkay a vorbit despre el nu mai mult de 15 minute. Comunica bine in limba engleza, astfel ca interviul a fost de ajuns ca sa fie acceptat la Universitate Northampton, din Marea Britanie. Nota mare la Bacalaureat, 9,26 si entuziasmul i-au adus si un bonus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ilkay Ilhan, candidat: "In Romania nu am gasit foarte multe optiuni, din pacate. Mi-as fi dorit sa am optiunile pe care le am in afara, dar in confortul de acasa."
Pentru britanici nu sunt importante notele, cat omul din spatele lor. Astfel ca 10 universitati de top de acolo si-au trimis reprezentantii ca sa ii cunoasca personal pe candidatii romani.
Adam O'Flynn, reprezentant al unei universitati britanice: "Vrem sa stim de ce vor sa studieze, unde vor sa ii duca aceste studii. Vrem sa vedem cum sunt ca persoane, cum e nivelul limbii engleze. Nu este vorba doar despre studii. Vrem sa se bucure de timpul petrecut in Marea Britanie."
Interviul este o metoda de admitere cu care elevii romani sunt mai putini obisnuiti. La noi, facultatile au nevoie doar de un dosar cu note sau, mai rar, accepta studenti pe baza unui examen scris.
Marian Stas, expert in educatie: "Va rog sa constatam ca tot sistemul educational pe de o parte e plin de examene si concursuri, iar pe de alta parte este ultima in clasamentele europene si pe locuri foarte slabe in clasamentele internationale atunci cand vine vorba de performanta educationala."
Anul trecut, 3700 de tineri romani au plecat la facultatile din Marea Britanie. Taxa de studiu este, in medie, 9000 de lire pe an. Guvernul britanic ofera un imprumut, iar absolventii returneaza banii doar daca reusesc sa aiba un salariu suficient de mare. Dar, in general, povestile romanilor sunt de succes.
Adesea sunt in top 10- 20 de la ei din facultati, asta chiar daca in Romania, de exemplu, anul trecut undeva la 70% din totalul studentilor pe care noi i-am trimis la studii in straintate au avut medii la bac intre 7 si 9.
Cei care vor sa studieze in strainatate se mai pot inscrie gratuit pana la finalul lunii august pe admiterepeloc.ro, dar ca sa fie admisi trebuie sa treaca de un interviu prin Skype.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, facultate, interviu, universitati, absolvent, admitere,
Dată publicare:
15-07-2017 18:06