Milioane de romi traiesc in Europa "ca-n Africa, in conditii mai rele decat in vremea comunismului"
Conditiile de viata ale rromilor din Romania si restul Europei ridica un semnal de alarma printre analisti. "Rromii, cea mai mare problema sociala a Europei", titreaza The Economist, care preia si analizeaza acest studiu.
10 milioane de rromi traiesc in acest moment pe teritoriul Europei, mare parte dintre ei neavand conditii bune de viata si nici locuri de munca.
"Desi situatia sociala dramatica a rromilor a devenit tot mai cunoscuta publicului, guvernele UE au facut prea putine lucruri in a rezolva problemele celei mai marginalizate minoritati etnice", scrie The Economist.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform unui studiu realizat de Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, "situatia rromilor este sumbra", noteaza si The Economist.
15% dintre tinerii rromi au studii superioare sau o vocatie educationala, mai putin de 30% sunt angajati cu carte de munca, iar aproximativ 45% dintre rromi traiesc in locuinte fara bucatarie, toaleta, dusuri sau electricitate.
"Conditiile in asezarile rromilor la marginea oraselor rivalizeaza cu cele din Africa sau India. Iar multi dintre rromii din Europa de est traiesc in conditii mai grele decat pe vremea comunismului, cand aveau garantate locul de munca, locuinta si bunastarea", noteaza The Economist.
In urma cu 7 ani, la Budapesta, atentia Europei era atrasa de problemele rromilor, intr-un plan numit "o decada de integrare a rromilor".
Planul era ca diferentele dintre rromi si non-rromi sa fie reduse, politicile sa se indrepte catre locurile de munca, educatie, dezvoltarea calitatilor individuale, locuinte si sanatatea rromilor si, foarte important, sa se apropie mai mult asupra problemelor cu discrimiarea.