Sterilizări forțate într-un centru pentru persoane cu dizabilități din Rusia. O femeie a murit după operație

Ultima actualizare: 24-10-2020 14:25
operație rusia
Getty

Sterilizări forțate, în masă, au avut loc într-un oraș important din Rusia, în ultimii ani. Despre acestea s-a aflat abia acum, după ce o femeie a murit în urma operației.

În orașul Ekaterinburg, considerat cel de-al patrulea ca mărime din Rusia, au murit cel puțin 15 femei în urma procedurulor chirurgicale forțate, considerate ca provenind din „epoca de piatră” relatează publicația „The Moscow Times”.

Femeile care au fost supuse sterilizării forțate erau internate în centrul de asistență Uktus, administrată de stat. O femeie a murit după ce a fost supusă procedurii chirurgicale, a declarat televiziunii naționale ruse soțul acesteia.

Poliția și autoritățile sanitare din regiunea Sverdlovsk au demarat o anchetă la pensiunea Uktus, administrată de stat,după acuzațiile de sterilizare forțată a rezidentelor.

„Această metodă de sterilizare este, fără îndoială, din epoca de piatră și este inacceptabilă", a declarat avocatul regional pentru drepturile omului ( avocatul poporului, n.r.), Tatyana Merzlyakova.

Un scandal la nivel național a izbucnit după ce presa locală a publicat sâmbătă un interviu cu una dintre femeile care a spus că în centru a fost supusă sterilizării obligatorii. Un număr total de 15 femei, din centrul care care găzduiește orfani cu probleme de sănătate, vârstnici și persoane cu dizabilități, au fost forțate să se sterilizeze în ultimul deceniu.

O altă femeie a spus că angajații și psihiatrii de la un spital în care au avut loc sterilizările au amenințat că îi instituționalizează dacă refuză să-și dea acordul scris.

Sterilizarea fără acordul scris sau o decizie judecătorească dacă persoana este invalidă este ilegală în Rusia.

Șeful Centrului Uktus a spus că a sterilizat 15 femei în perioada 2006-2016 și a susținut că toate acestea și-au dat consimțământul scris, a informat luni agenția de știri RIA Novosti.

„Patru dintre ei au fost incapacitați”, a declarat directorul, Irina Verkholantseva.

Merzlyakova, Avocatul Poporului, a propus joi fertilizarea in vitro gratuită în aceste cazuri.

În 2005, șase pacienți dintr-o unitate psihiatrică din regiunea Moscovei au acuzat medicii că i-au sterilizat cu forța. Sterilizările obligatorii, de teamă că femeile vor avea copii bolnavi mintal, provin din epoca sovietică.

Un memorandum al Curții Penale Internaționale, care nu a fost semnat de Rusia, Statele Unite sau China definește sterilizarea forțată drept o crimă împotriva umanității.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO