Calculatoarele viitorului ar putea functiona cu lumina. Grafenul, inventia care schimba tehnologia
Companiile care produc calculatoare s-au declarat mereu interesate de protectia mediului si de economisirea energiei. Acum, o noua descoperire arata ca noile calculatoare ar putea functiona cu lumina in loc de curent electric.
Un studiu recent, realizat de specialisti de la Institutul de Tehnologie Massachusetts, de la Universitatea Columbia si de la Centrul de Cercetare Watson al IBM, arata ca acest lucru este posibil datorita celui mai rezistent material din lume, grafenul.
Acest material poate fi folosit in chip-urile calculatoarelor si va folosi lumina, pe care o va transforma in energie electrica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, se va reduce consumul de electricitate, iar calculatoarele vor degaja mai putina caldura.
De asemenea, aceste micro chip-uri vor fi mai rapide si mult mai ieftin de produs, scrie Mashable.
Grafenul este de mult timp in atentia producatorilor de tehnologie. In februarie, Uniunea Europeana a oferit Nokia 1,35 miliarde de dolari, pentru a dezvolta proiecte in acest domeniu.
Noul material consta in foi de carbon de grosimea unui singur atom, aranjate hexagonal, este de 300 de ori mai rezistent ca otelul. De asemenea, este foarte usor, flexibil si un conductor ideal de electricitate.
La calculatoare, grafenul va fi folosit pentru a transforma semnalele optice in semnale electrice. El va fi integrat in chip-urile optice de ultima generatie ale aparatelor.
In anul 2010, Andre Geim si Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, au castigat premiul Nobel pentru fizica. Ei au demonstrat cum poate fi folosit acest material transparent si dur pentru a realiza panouri solare si ecrane tactile.