Sute de cladiri, iluminate in culoarea sperantei. Mesaj pentru femeile care isi pot salva viata cu o investigatie
O simpla investigatie va poate salva viata, iar joi, in ziua internationala de lupta impotriva cancerului la san, mesajul specialistilor este foarte clar. Fiecare femeie trebuie sa mearga la un control.
Depistata timpuriu, aceasta boala poate fi invinsa. In stadii avansate insa, este greu sa-i supravietuiesti. In ultimii 12 ani, peste 34.000 de femei au fost consultate, prin intremediul fundatiei ''Renasterea''. Joi, sute de cladiri din intreaga lume au fost iluminate in roz.
Acelasi lucru s-a intamplat si in Bucuresti. Andreea Esca, ambasador al fundatiei Renasterea, a fost prezenta la eveniment. Anul acesta pentru a 15-a oara, Fundatia Renasterea a iluminat in roz o cladire reprezentativa pentru a transmite femeilor ca prin preventie si depistare precoce, cancerul de san poate fi invins.
Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti s-a imbracat in culoarea sperantei, pentru a aminti femeilor ca, depistat la timp, cancerul de san se vindeca in procent de 98%.
Cu aceasta ocazie, din solidaritate cu pacientele oncologice, a fost lansat, joi, proiectul Vieti Impletite, prin care oricine doreste sa se tunda, poate dona parul Fundatiei Renasterea, in vederea oferirii de peruci acestor femei.
Corina Caragea a acceptat sa devina purtatoarea unei tunsori Brave Cut. Cei care vor sa devina sustinatorii acestui proiect, pot dona par par sau bani pentru manopera prelucrarii perucilor AICI.
“Sunt onorata sa ma alatur Fundatiei Renasterea in promovarea Sanatatatii Femeii. Parul reprezinta pentru mine o carte de vizita, este cel care imi confera incredere, iar daca prin gestul meu, pot oferi unei paciente cu cancer, frumusete, atunci o fac cu mare drag!” a spus Corina Caragea la eveniment.
Vezi mai multe poze pe blogul Corinei Caragea
La fel ca alte cateva sute de mii de femei din intreaga lume, diagnosticate anual cu cancer la san, Anamaria stie ce inseamna sa lupti cu aceasta boala. Este o supravietuitoare, dar in urma cu un an simtea ca intreagul ei univers se prabuseste.
Anamaria Bordea, pacienta: ''Simtisem o mica formatiune tumorala. Ulterior am aflat ca se vascularizase, am aflat ca am cancer. M-am pus pe plans. Nu-mi venea sa cred. Tot ce era de cosmar imi trecea prin minte si totul era negru si trist. Cea mai traumatizanta zi a fost asteptarea rezultatelor."
Anamaria a purtat cateva luni o peruca, pentru ca si-a pierdut parul din cauza tratamentelor chinuitoare. Nu oricine isi permite insa asa ceva. Tocmai de aceea, campania "Vieti Impletite" propune cat mai multor femei sa se tunda, iar parul sa il doneze celor care au nevoie.
Femeie tunsa: ''Nu as renunta la el, dar e pt un scop nobil si o fac. Cineva are mai multa nevoie, pt cineva inseamna incredere in viata, in viitor si e important."
Hair stilist: ''Este un semn de solidaritate si pentru femeile care trec prin aceasta experienta este important sa stie ca nu sunt singure. Mai mult decat coafura, decat parul e important sa stie ca nu sunt singure."
Pe de alta parte din 2003 incoace, in centrele medicale Renasterea au fost efectuate 19 mii de ecografii si aproape 30 de mamografii, iar peste 3200 de femei au fost depistate cu cancer.
Mihaela Geoana: "Un cancer depistat in satdiul zero sau unu, se vindeca in 98 la suta din cazuri. Din pacate, in Romania marea majoritate a cancerelor se depisteaza in stadiul trei sau patru, ceea ce reduce gradul de supravietuire foarte mult. Uneori se ajunge la 25%."
La noi, anual 6000 de romance afla ca sunt bolnave.