Zeci de copii, bolnavi de fibroza chistica, intr-o situatie disperata.Ce medicamente au fost scoase de pe lista de gratuitati

Ultima actualizare: 12-02-2017 07:16

Medicamentele, vitale in cazul lor, au fost scoase de pe lista de gratuitati.

Producatorul le-a schimbat denumirea si a cerut autorizatie de la ANM pentru a schimba statutul capsulelor care au concentratie mai mica de substanta activa, adica cele folosite in tratarea celor mici.

Parintii nu pot face fata costurilor si cer sprijinul Ministerului Sanatatii. Fara tratament, copiii lor se pot sufoca in cateva zile.

Fetita Iulianei Voinea, Teodora, are doar 6 ani si sufera de fibroza chistica. Pentru a rezista trebuie sa ia pancreatina in fiecare zi. De sase luni, mama ei ii cumpara tratamentul la pretul integral, 30 de lei o cutie cu 20 de pastile. Fetita e nevoita sa ia 16 pe zi.

IULIANA VOINEA , parinte: "Cu tot cu acest medicament ar trebui sa cheltuim cam 3000 de lei pe luna, ne aflam in situatia de a face economii la absolut tot pentru a-i putea oferi medicamentele necesare."

S-a ajuns aici dupa ce producatorul medicamentului KREON a cerut Agentiei Nationale a Medicamentului ca pastila sa nu se mai elibereze doar pe baza de reteta, ci la liber. I-a schimbat denumirea si codul de bare. In consecinta, Ministerul Sanatatii nu a mai incadrat medicamentul in programul national de fibroza chistica.

Agentia Nationala a Medicamentului sustine ca de vina pentru aceasta situatie e schimbarea legislatiei in domeniul reglementarii preturilor medicamentelor.

Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului:
"Schimbarea reglementarilor si punerea lor in acord cu legislatia europeana care vorbeste de sistemul de rambursare in care intra medicamente care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala a dus la aceasta situatie."

Casa Nationala de Asigurari a fost nevoita sa scoata medicamentul de pe lista celor compensate si, implicit, din programul national.

AUGUSTUS COSTACHE, purtatorul de cuvant al CAS: "Noi transpunem in listele noastre de medicamente compensate catalogul national al medicamentului. Noi nu putem sa adaugam".

Institutiile implicate spun ca incearca sa gaseasca o solutie pentru ca medicamentul sa ajunga gratuit la copiii bolnavi.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO