Prioritatile noului Ministru al Sanatatii. Ce a spus despre infectiile din spitale si lipsa medicamentelor ieftine

Ultima actualizare: 28-05-2016 06:58

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a tinut prima conferinta de presa de cand a fost numit in functia de sef al Ministerului Sanatatii.

In cele sase luni de mandat, noul Ministru al Sanatatii vrea sa asigure medicamentele esentiale, sa demareze constructia a trei spitale noi si sa-i oblige pe responsabili sa raporteze corect, infectiile nosocomiale. In prima sa conferinta, Vlad Voiculescu si-a anuntat prioritatile, si a precizat ca unii dezinfectanti vor fi cumparati centralizat si nu de fiecare spital in parte, ca pana acum.

"Sistemul de sanatate este unul care trebuie indreptat" a spus Vlad Voiculescu, la inceputul conferintei de presa. Investitiile sunt foarte importante mai ales cand vine vorba de unitatile sanitare construite in anii 70.

Vlad Voiculescu: ''Spitale care pun in pericol viata pacientului, dar si pe a medicului si pe a familiilor acestora si pe a personalului medical. Mai intai vorbim despre banii din Programul Operational Regional, vorbim despre 150 de milioane de euro care ne sunt la dispozitie pentru trei spitale regionale''

Acestea vor fi construite in Cluj, Iasi si Craiova, iar proiectele sunt deja in lucru.


Totodata va fi extinsa si cladirea Spitalului de Copii Marie Curie din capitala, iar Institutul de boli Cardiovasculare ''C C Iliescu'' va avea un sediu nou.

Tot in infrastructura vor merge alte 180 de milioane de euro din proiectul semnat cu Banca Mondiala in 2014, despre care ministrul a spus ca va fi deblocat.

O alta prioritate o reprezinta infectiile nosocomiale. Autoritatile vor sa investeasca in laboratoarele spitalelor si sa schimbe contractele managerilor, astfel incat acestia sa fie sanctionati daca nu raporteaza infectiile. Cat despre dezinfectanti, ministrul a declarat ca unii vor fi cumparati centralizat, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi luate direct de spitale.

Vlad Voiculescu: "Este un caiet de sarcini comun care va fi publicat de ANAP si care va trebui folosit de toata lumea, de toate spitalele / Pentru spitalele care nu sunt in proprietatea Ministerului Sanatatii vom putea sa reglementam anumite lucruri prin acest caiet de sarcini''

Pe lista lui Vlad Voiculescu se afla si lipsa medicamentelor esentiale. Acesta a precizat ca vrea sa rezolve problema in cateva luni.

Declaratiile facute de Vlad Voiculescu la prima conferinta de cand a fost numit MInistru al Sanatatii

Acesta a declarat ca prioritatile sale vor fi introducerea de medicamente ieftine in spitale, rezolvarea situatiei infectiilor nosocomiale din spitale si investitiile in sistemul de sanatate. In discursul sau, Vlad Voiculescu a vorbit despre lipsa medicamentelor ieftine pentru pacienti, pentru care incearca sa gaseasca o solutie cat mai repede. "Am fost in farmacii sa ii conving sa imi vanda acele medicamente ieftine, apoi sa le transfer eu catre pacienti si medicii din spitale. Din pozitia pe care ocup eu acum, trebuie sa ma asigur ca nu se va mai intampla asta. Nu sunt primul ministru care se confrunta cu lipsa medicamentelor ieftine, dar sper sa fiu ultimul".

"Vineri dupa amiaza am avut o prima intalnire cu presedintele ANM si avem 10 puncte pe care fiecare si le-a asumat. In saptamanile care urmeaza sper sa avem solutii" a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a mai vorbit si despre investitiile in domeniul sanatatii: "Invesitiile sunt necesare de mult, cele facute in ultimele 25 de ani sunt absolut sumare. Acum avem o oportunitate."

"Exista un program de 250 de milioane de euro. Vom debloca acest program, din care 150 de milioane de euro sunt pentru investitii". Aceste investitii vor avea loc in spitale din Cluj, Iasi si Craiova.

Acesta a spus ca tot la capitolul investitii sunt cele 2 spitale in parteneriat public privat: Spitalul de Copii Marie Curie si CC Iliescu. "Prin parteneriate public private - nu vorbim despre spitale private - actul medical va fi in continuare in responsabilitatea statului. Nicio persoana internataaici nu va plati"

Un ultim punct despre care a vorbit in conferinta de presa a fost legat de infectiile nosocomiale, "care pun in pericol viata pacientului si medicilor si modul in care isi pot exeercita meseria", a declarat Voiculescu. "Inspectia Sanitara in Stat pregateste controale incrucisate la nivel national, vor fi efectuate si teste de sanitatie".

Totodata, Vlad Voiculescu a declarat ca este nevoie de o schimbare a managementului spitalelor. "Ne lipsesc microbiologi, epidemiologi - va trebui sa luam masuri pentru instruirea medicilor si indreptarea studentilor spre aceste domenii" a spus Ministrul Sanatatii. Acesta a adaugat ca este nevoie de investitii in laboratoare.

 "Avem nevoie de sprijinul familiilor pacientilor internati in spital. Avem nevoie de instrumente de control si de supracontrol. Functia de control a ministerului este esentiala" a mai declarat Ministul Sanatatii.
 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO