Vești bune pentru pacienţii cu hepatită C: bolnavii cu o formă mai ușoară de fibroză vor beneficia de interferon free

30-08-2018 17:00

De la 1 septembrie va începe a treia etapă a programului prin care vor beneficia de cel mai nou tratament: interferon free în care au fost incluşi şi bolnavii cu o formă mai ușoară de fibroză.

Autorităţile au semnat contractul cu o lună mai devreme, iar de această dată medicii vor avea la dispoziţie 3 tipuri de tratament pe care să îl administreze. În plus, s-au făcut 2 centre noi pentru analize.

13.000 de pacienţi sunt incluşi în această etapă a programului interferon free. Pe lângă cei cu fibroză F3 şi F4 vor fi trataţi şi cei cu F1 şi F2, formele incipente. Practic, oamenii nu vor mai aştepta să li se agraveze boala pentru a primi medicamentele de la stat.

Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Hepatită: "Există posibilitatea ca pentru pacienţii aflaţi pentru prima dată pe terapie să facă doar 8 săptămâni de tratament. Al doilea lucru, sunt trei posibilităţi terapeutice, până acum era doar una. Practic, medicul are de unde să aleagă".

Iar asta înseamnă scheme persoanlizate de tratament în funcţie de particularităţile bolnavului.

Un alt lucru foarte bun este faptul ca pacienţii vor avea posibilitatea să li se recunoască şi analize mai vechi. Mai exact, dacă au făcut un fibroscan sau un fibromax cu cel mult 2 ani în urmă, vor fi luate în considerare.

Peste 17 mii de paceinti cu hepatită C au primit până acum tratamentul interferon free şi cei mai mulţi dintre ei s-au vindecat.

Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS: "Au trecut 2 luni de la încheierea contractului precedent şi nu e normal ca în acesta perioada niciun pacient să nu primească tratament şi CNAS a finalizat cu o lună mai devreme negocierile''.

Statisticile arată ca în România aproximativ 600 de mii de romani suferă de aceasat boala.


VIDEO PROTVPLUS.RO