Boala lor poate fi vindecata, insa autoritatile romane le-au taiat accesul la tratament. Mesaj cinic: "Aveti putina rabdare"
Un strigat de ajutor vine din partea bolnavilor de hepatita C, care spun ca nu au acces la tratament, desi maladia poate fi vindecata.
Autoritatile nu au asigurat continuitatea programului "interferon free", terapia care a salvat in ultimul an vietile a peste 5.000 de bolnavi aflati in ultimul stadiu.
Din aceasta toamna, ar fi trebuit sa intre in program si cei cu o forma mai usoara a bolii, insa Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a inceput negocierile pentru semnarea unui nou contract.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Oficialii le-au transmis cu cinism pacientilor: "Sa aiba putina rabdare''.
Un barbat a fost diagnosticat acum doi ani cu hepatita C si de atunci asteapta la rand sa urmeze tratamentul cu "interferon free".
Costa 40.000 de euro, asa ca nu isi permite sa plateasca. In acest timp, boala avanseaza rapid, iar efectele se vad cu fiecare zi care trece fara terapie.
Bolnav: ''Am stari de oboseala accentuate, am nopti in care nu pot sa dorm si a doua zi normal ca sunt obosit. Mi se pare absurd sa spui ca nu esti sficient de bolnav ca sa fii tratat"
Barbatul este in stadiul 3 al bolii, iar programul ''interferon free'' trebuia sa inceapa in toamna si pentru el. Numai ca programul este inca in faza strangerii de documente.
Ministerul Sanatatii a trimis catre CNAS toate documentele necesare, iar reprezentantii asociatiei bolnavilor de hepatita spun ca inca de la inceputul acestei saptamanii pe site-ul Casei trebuia sa fie publicat anuntul referitor la inceperea negocierilor pentru un nou contract. Insa nici pana acum informatiile nu au fost facute publice.
Asadar, Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate schimba informatii in scris, intre ele, in loc sa cheme pacientii la spitale sa se trateze.
Mai mult, CNAS ar fi trebuit sa primeasca de la Ministerul de Finante confirmarea pentru banii necesari programului.
Augustus Costache, purtator de cuvant CNAS: ''Este nevoie si de o suma mult mai mare de bani, suma care trebuie solutionata printr-o rectificare bugetara, fie din bugetul pe anul viitor"
Reporter: "Pana la sfarsitul anului va fi gata?"
August Costache: "Exista o posibilitate.''
Intrebarea in acest caz este de ce Casa Nationala de Sanatate a asteptat sa expire primul contract ca sa se apuce de al doilea.
Augustus Costache: 'Nu poti sa te arunci la un contract pana nu ai banii respectivi."
Reporter: "Normal, dar banii astia nu trebuia sa se stie pana acum daca ii avem sau nu?"
August Costache: "Pai banii astia pica din cer?"
Reporter: "Nu, din buget, e o suma foarte mare, nu vorbim despre cativa lei. La inceputul anului presedintele Casei a zis ca pana la final vor beneficia"
Explicatia aiuritoare de la CNAS demonstreaza ca sistemul de sanatate are probleme grave de organizare si de respect fata de bolnavi.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, cnas, moarte, tratamente, hepatita c, interferon, bolanvi,
Dată publicare:
16-11-2016 18:37