Valeriu Gheorghiță: ”Programarea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se poate face telefonic”

Dată publicare: 20-04-2021 14:31
Dată actualizare: 20-04-2021 14:58


Valeriu Gheorghiță: Nu sunt indicii despre o legătură între apariția „evenimentelor trombotice” și lotul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că va exista posibilitatea de înscriere la vaccinare prin call-center fără să fie necesară crearea unui cont pe platformă,dar şi de înscriere direct într-un centru de vaccinare.

 

Concret, Valeriu Gheorghiță spune că va exista posibilitatea de programare telefonică, cu toate că aceasta exista, cel puțin teoretic, și până acum.

De asemenea, mai spune Valeriu Gheorghiță, "persoana respectivă se va programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont. Să se programeze direct la centrul de vaccinare, se prezintă acolo, se stabilește ziua când pot veni la vaccinare și se face programarea."

Valeriu Gheorghiță mai spune că se ia în calcul vaccinarea în spitalele non-COVID a pacienților cronici.

În plus, de mâine va începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, este așteptată și demararea vaccinării prin medicii de familie.

Centrele de tip drive-through ar urma să fie operaționale de la finalul acestei săptpmâni.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, 1,4 milioane de persoane sunt programate la vaccinare în acest moment, iar fereastra de așteptare dintre momentul programării și momentul vaccinării a ajuns la 5 zile.

76,2% dintre persoanele vaccinate în etapa a doua a campaniei de vaccinare sunt persoane vulnerabile, iar restul din categoria personalului considerat esențial, spune Valeriu Gheorghiță.

167 de echipe mobile au fost operaționalizate în ultima săptămână.

12.238 de reacții adverse au fost raportate de la debutul campaniei de vaccinare, ceea ce înseamnă o rată de 3 reacții adverse la 1.000 de doze administrate. Majoritatea au fost reacții coumne și minore. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse este de 37 de ani.

Miercuri începe vaccinarea prin centrele şi echipele mobile

 

“Pot să vă spun că de mâine începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile şi de asemenea prin sprijinul echipelor mobile avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare, sigur că vor intra rând pe rând şi alte judeţe şi de asemenea avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate. Pot să vă spun şi care sunt aceste judeţe unde dislocăm centre mobile:Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi Sibiu”, a declarat marţi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că în centrele mobile va fi folosit vaccinul de la Moderna.

“Vom distribui pentru moment vaccin de la compania Moderna care este un vaccin după cum ştim pe bază de Arn mesager şi ne putem permite din punct de vedere logistic organizarea acestor activităţi de vaccinare, având în vedere stabilitatea la temperatura obişnuită de 2 - 8 grade pentru 30 de zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO