Un student de 21 de ani din Iasi, cu insuficienta renala, a primit a doua viata chiar de la mama lui. Operatia, un succes
Tanarul era intr-o situatie critica si a fost salvat printr-un translant de rinichi, dupa ce a stat de luni de zile pe dializa.
La Iasi, anul trecut, au fost doar 23 de interventii de transplant, iar acum aproape 500 de pacienti sunt trecuti pe lista de asteptare.
Dupa patru ore petrecute in sala de operatie, cu multe emotii si sperante, Alexandru reuseste acum sa isi faca planuri pentru o viata normala, fara a fi dependent de aparatul de dializa.
Alexandru Gavril, pacient transplantat: "Operatia pentru mine a fost ca o noua sansa. Stiam ca o sa ajung aici pentru ca am facut ceva timp dializa si abia asteptam sa fac operatia asta sa scap de dializa, sa am si eu un ritm de viata normal".
Toata familia a facut seturi intregi de analize pentru a gasi o persoana compatibila pentru transplantul de rinichi. Mama tanarului a fost singura acceptata, si nu a stat prea mult pe ganduri: e bucuroasa pentru ca si-a putut salva copilul.
Mihaela Gavril, mama pacientului: "Prima data a incercat sotul sa ii doneze un rinichi, dar nu a fost compatibil la grupa. Toata speranta a fost la mine, mi s-a spus ca o sa mai fie si probleme, dar nu cred, mergem inainte pentru el, sa fie bine".
Alexandru stie si cat de crunta este asteptarea unui donator, mai ales ca de anul trecut, din octombrie, doctorii i-au spus ca singura lui sansa este transplantul.
Alexandru Gavril, pacient transplantat: "Am zis ca daca mama e de acord si ma ajuta si am vazut ca are curaj, am prins si eu curaj si am zis sa incercam. Si a fost bine, o sa am grija de mine sa nu racesc, sa nu fac infectii, dar macar nu mai sunt dependent de aparat".
Tranplantul de la un donator viu implica mai putine riscuri, insa, spun medicii, tanarul trebuie sa urmeze un tratament pentru toata viata.
Dr. IonuT Nistor, purtator de cuvant Spitalul C. I. Parhon Iasi:
"Rinichiul pe care l-a primit tanarul pacient functioneaza foarte bine, intodeauna exista riscuri, exista riscul de a reveni pe dializa daca pacientul nu isi urmeaza tratamentul cu imunosupresoare, aceasta medicatie impiedica respingerea rinichiului tranplantat".
Aflati in saloane separate, cei doi vor mai ramane inca pentru cateva zile in grija medicilor pana se vor recupera complet.
Medicii spun ca interventia s-a realizat cu succes, iar starea celor doi pacienti, mama si fiu, este una favorabila. Timp de patru ore, doua echipe de medici de la Spitalul Parhon au intervenit simultan in sali diferite, astfel ca in timp ce o echipa a recoltat rinichiul sanatos de la mama, in camera alaturata tanarul era pregatit pentru transplant. Chiar daca va fi nevoit sa ia medicamente in fiecare zi, tanarul spune ca s-a nascut pentru a doua oara.
Pe lista de asteptare pentru transplant renal sunt inca sute de pacienti din toata Moldova. Doar patru pacienti au reusit anul trecut sa primeasca un rinichi de la un donator viu pentru ca - spun doctorii - putini sunt cei norocosi care gasesc o ruda compatibila.