Tragediile unui sistem deficient. Ocupam primul loc in UE la mortalitate infantila si deces matern
In Romania, nasterea este un examen dramatic si imprevizibil. Avem cele mai mari cifre pentru deces matern din toata Uniunea Europeana, iar mortalitatea la nou nascuti este la fel de ridicata.
De vina sunt, in aceeasi masura, lipsa resurselor si nerespectarea procedurilor. In sute de cazuri, mamicile au parasit spitalul cu bratele goale pentru ca medicii nu au semnat la timp niste hartii de transfer, iar bebelusii au murit.
Luminita a nascut la 6 luni, intr-un spital din Targoviste. Abia cand copilul tragea sa moara, Raisa a fost trimisa la Bucuresti.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Prematuritatea este acum pricipala cauza a decesului in prima luna de viata. Problema nu e ca nu am avea centre care sa ajute si nou nascuti de 500 de grame, ci ca procedurile de transfer intre spitale nu sunt intotdeauna respectate. Fiecare minut de intarziere in a trimite un bebelus cu probleme spre o maternitate de rang superior poate face diferenta intre moarte si supravietuire.
Aproape 900 de prunci au pierdut lupta anul trecut, pentru ca nu au ajuns intr-una din cele 19 clinici din tara care ar fi putut sa-i salveze.
La Timisoara e investigat acum cazul unei gravide care a facut stop cardiac in urma unei hemoragii. Era o sarcina cu probleme, dar din care- spun specialistii- nu se mai moare in zilele noastre.
Anul trecut, 40 de femei au murit in sala de nasteri sau in sala de operatii. In trei sferturi din cazuri si bebelusul s-a stins alaturi de ele. Medicii spun ca multe tragedii ar fi evitate, daca ar avea alaturi un cardiolog si un neurolog.
Analizele pentru depistarea malformatiilor costa in jur de 400 de lei pe luna. Majoritatea gravidelor nu fac nici macar cele 2 ecografii gratuite.