Spitalele private din Romania, tot mai cautate de straini. Ce operatii dificile fac la noi in tara si cat platesc pentru ele

25-03-2017 20:02


Turismul medical s-a diversificat in Romania in ultimii ani. Daca inainte strainii veneau la noi doar pentru tratamente stomatologice sau estetice, acum serviciile medicale din tara sunt cautate si pentru interventii dificile

Vorbim despre tratamente oftalmologice, operatii pentru obezitate sau chiar pentru extirparea tumorilor. Pacientii din alte tari platesc aici preturi chiar si de trei ori mai mici decat la ei acasa.

Un barbat din Olanda a avut cancer la colon si a decis sa se opereze in Romania. In tara lui listele de asteptare pentru o asemenea interventie erau mult prea lungi, iar la un spital privat din strainatate cheltuielile puteau ajunge pana la 20.000 de euro. La noi insa a platit 3000 de euro pentru interventia si internarea intr-un spitalul privat din Brasov.

Eli Koster, pacient: "Am sunat prieteni din Israel si Olanda si ei mi-au spus ca pot sa fac operatia si aici pentru ca medicii sunt foarte buni, sunt multumit de tratament si de relatiile cu oamenii din spital "

Un alt pacient din Cipru, cu tumora tiroidiana, a venit aici dupa ce doctorii din strainatate i-au spus ca trebuie sa ii extirpe toata glanda bolnava.

Medicul roman i-a spus ca ii va salva jumatate din tiroida, asa ca a venit aici. Dupa trei zile de stat in spital, timp de o saptamana omul a vizitat apoi mai multe locuri din tara. S-a indragostit de Romania si in ultimii 4 ani, vacantele si le-a facut la noi, prilej cu care isi aduce si familia la acelasi spital, la controlul de rutina.

Dimitirs Georgiadis: "Orinde ma duc, oriunde ma aflu, am devenit deja plictisitor pentru ca intotdeauna vorbesc de Transilvania, de spitalul din Transilvania, desptre oameni si ospitalitatea lor, dragostea, daca vrei o informatie se opresc din ce fac si te ajuta, daca esti invitat la cineva acasa vei fi tratat cu multa ospitalitate, respectul pentru natura, iubesc locul asta"

Tot aici au fost tratati si pacienti din Italia, Austria, Franta si chiar Canada.

Bogdan Moldovan, medic primar chirurg: "Majoritatea s-au operat pentru obsezitate, micsorare de stomac, dar si alte tipuri de interventii mai complicate, cancer de colon, tumori tiroidiene, tumora de ficat"

Numai anul trecut asociatiile de profil au inregistrat peste 10 mii de "turisti" medicali.

Alexandru Constantin, presedinte Asociatia Romana de Turism Medical: "Media pe pacient e undeva la 3.700 de euro. Media pe care o cheltuie un pacient pe serviciile medicale in Romania, raportandu-ne si la serviciile conexe de cazare si bilet de avion."

136 de clinici si spitale private din orasele mari din Romania primesc turisti straini pentru tratamente dificile.

VIDEO PROTVPLUS.RO