Ţigările electronice cu vapori pot cauza moartea. „A crescut consumul în rândul copiilor”
Ţigările electronice cu vapori, alese de mulţi fumători pentru a înlocui ţigările clasice, pot cauza moartea.
Avertismentul apare după ce, în acest sfârşit de săptămână, un american a murit ca urmare a unor complicaţii pulmonare puse pe seama inhalării de vapori.
Este pentru prima dată în lume când oficialităţile pun moartea unei persoane pe seama acestor dispozitive controversate. Şi în România, ţigările electronice cu lichid se vând foarte bine, iar un proiect de lege privind restricţionarea lor în spaţiul public zace de mai bine de un an în Parlament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile americane nu au oferit foarte multe informaţii despre cel care şi-a pierdut viaţa, însă, în premieră, au legat în mod direct decesul acestei persoane de faptul că utiliza frecvent ţigări electronice cu vapori.
Dr. Jennifer Layden: „Știm că această persoană avea o boală respiratorie gravă. El a murit în spital."
Pentru medicii americani din statul Illinois, această afecţiune respiratorie reprezintă un mister pe care încă nu l-au desluşit, deşi au înregistrat în total 22 de cazuri.
Dr. Jennifer Layden: „În acest moment, aici, în Illinois nu ştim ce anume provoacă aceste afecţiuni respiratorii. Ce au în comun cele 22 de cazuri este că vorbim de persoane care au declarat că au utilizat recent dispozitive de vapat sau alte dispozitive electronice de fumat."
Autorităţile americane au anunţat că anul acesta s-a constatat un adevărat fenomen al îmbolnăvirilor pulmonare legate într-un fel sau altul de această metodă de înlocuire a fumatului clasic. Oficial, sunt înregistrate 193 de cazuri în 22 de state.
În România, în lipsa unei legislaţii clare, medicii susţin că din ce în ce mai mulţi tineri încep să folosească ţigări electronice cu lichid, în special cele cu arome.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Un studiu care a fost realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2018 a arătat că acest consum de ţigări electronice a crescut foarte mult în rândul copiilor şi când spun copii mă refer la cei cu vârsta între 3 şi 15 ani. Au tot felul de arome care sunt atrăgătoare pentru copii - cireşe, căpşuni, ciocolată, crema de zahăr ars."
Nu există deocamdată suficiente informaţii ştiinţifice care să demonstreze consecinţele utilizării acestor dispozitive electronice asupra sănătăţii. Sunt voci care spun, însă, că se impune reglementarea de urgenţă a folosirii lor.
La noi, un proiect de lege care vizează interzicerea utilizării tuturor dispozitivelor şi ţigărilor electronice cu sau fără vapori în spaţii publice închise zace însă de un an şi jumătate în Parlament.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!