Testul picioarelor care poate depista semnele timpurii ale unei boli grave. Care sunt simptomele „ucigașului tăcut”
Câteva schimbări la nivelul picioarelor pot indica semnele timpurii ale unei boli cardiovasculare, avertizează medicii.
Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru aproape 18 milioane de decese la nivel global în fiecare an.
Specialiștii indică câteva simptome alarmante ce ar putea indica un „ucigaș tăcut” – o afecțiune letală care are simptomatologie subtilă și care este greu de detectat.
Recunoașterea timpurie a unei boli cardiovasculare ar ajuta însă în procesul de vindecare. Specialiștii spun că unele simptome subtile care apar la nivelul picioarelor pot semnala prezența bolii.
Academia Americană de Dermatologie (AAD) indică mai multe semnale de alarmă pentru probleme cardiovasculare prin examinarea picioarelor și a degetelor de la picioare. Acestea includ umflături la nivelul picioarelor și picioare umflate.
Picioarele și gleznele umflate reprezintă, se pare, un simptom al bolilor de inimă. Cunoscut sub numele medical de edem, acesta poate sugera că „inima nu funcționează corect”.
„Multe boli ale inimii cauzează acumularea de lichid în picioare și în partea inferioară a picioarelor. Pe măsură ce lichidul se acumulează, este posibil să observați umflături, care se pot extinde până la partea superioară a picioarelor și la nivelul inghinal”, transmite AAD, conform Mirror.
Și culoarea anormală a picioarelor poate indica probleme grave de sănătate. Degetele de la picioare de culoare vineție ar putea fi un semn că vasele de sânge sunt blocate.
„Când vă este extrem de frig, pielea poate deveni albastră (sau mov). Dacă o zonă a pielii tale este albastră (sau mov) atunci când ești cald, poate fi un semn că sângele tău nu primește suficient oxigen”, explică AAD.
Sindromul degetelor vineții apare atunci când unul sau mai multe vase de sânge sunt obstrucționate. În lipsa unei intervenții, lipsa de oxigen poate duce la moartea țesutului subiacent. Această afecțiune este cunoscută din punct de vedere medical sub numele de cianoză.