Țările UE vor putea cumpăra medicamente experimentale împotriva Covid-19
Comisia Europeană a încheiat acorduri cu companiile farmaceutice Roche şi Merck pentru livrarea de medicamente experimentale care ar putea fi utilizate în tratamentul COVID-19, scrie Reuters.
Potrivit unei surse din Comisie, citată de Reuters, Executivul european a ajuns la acorduri pentru furnizarea medicamentului RoActemra, produs de Roche, respectiv Rebif de la Merck oricăruia din cele 27 de state membre ale UE care doresc să le achiziţioneze, afirmă sursa, care cunoaşte bine problema, dar a cerut să i se păstreze anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului.
Reuters nu a reuşit să afle detalii despre termenii acordurilor. Cele două companii nu au fost disponibile imediat pentru comentarii, precizează sursa citată.
Cele două acorduri au fost încheiate după ce, în luna mai, mai multe state UE ar fi cerut aceste medicamente experimentale, considerate eficace în tratamentul împotriva Covid-19.
RoActemra este un medicament utilizat pentru tratarea poliartritei reumatoide severe, care a fost testat pentru pacienții cu Covid-19, în combinație cu medicamentul Remdesivir, singurul care a fost autorizat de UE pentru tratarea Covid-19.
Rebif este folosit în tratarea sclerozei multiple. A fost dezvoltat inițial de firma de biotehnologie elvețiană Serono, după care a fost achiziționat de compania farmaceutică Merck.
Ambele medicamente vizează proteine din organism asociate cu inflamații și există o speranță că pot ajuta pacienții cu COVID-19 bolnavi grav, care suferă de așa-numita furtună de citokine, o reacție severă a sistemului imunitar care, în unele cazuri, a dus la cedarea organismului celor infectați cu noul coronavirus.
Companiile au susținut, în scrisori trimise Comisiei UE, că pot satisface cererea din partea țărilor UE, a declarat sursa Reuters, refuzând să numească statele UE care și-au exprimat interesul pentru aceste medicamente.