Suntem în pragul unei epidemii de gripă. Avertismentul medicilor pentru părinți
Luni încep cursurile în şcolile şi grădiniţele de stat, iar peste trei milioane de copii se întorc în colectivitate. Pentru că suntem în pragul unei epidemii de gripă, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să-i ţină acasă pe cei mici dacă au semne de boală.
Până acum cinci oameni au murit de gripă şi, doar săptămâna aceasta, peste 53.000 au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii. În camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie, un pacient din doi este depistat cu virusul gripal.
Toată săptămâna, unităţile de primiri urgențe ale spitalelor de copii au fost extrem de aglomerate. Pentru că jumătate dintre micii pacienţi aveau gripă au fost internaţi. Celor care nu prezentau probleme grave li s-au dat reţete cu indicaţii clare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mamă: ''Am făcut şi testul, a ieşit negativ. Sperăm să putem trata acasă, să nu rămânem pe aici''.
Luni încep şcolile şi grădiniţele aşa că unii părinţi au vrut să se asigure că nu vor fi probleme nici pentru copiii lor, nici pentru ceilalţi.
Mamă: ''Până nu se face bine nu o să-l duc, nu vreau să îmbolnăvesc şi alţi copii. Sunt părinţi care din cauza serviciului sau din alte probleme nu au cu cine să-i lase şi îi duc la scoala''
Pe de altă parte, medicii spun că un copil cu viroza poate îmbolnăvi cel puţin 3-4 colegi. Uneori cei mici tuşesc sau strănuta fără a pune mâna la gură, iar în spaţiul închis al clasei virusul se răspândeşte cu uşurinţă ajungând şi la copiii sănătoşi.
Diagnosticarea din timp şi tratamentul corect pot face că boala să nu ajungă la complicaţii precum convulsii, pneumonii sau meningite. Doctorii, reamintesc că virozele nu se tratează cu antibiotice.
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru: ''Sa primească antiviralele adecvate şi trebuie urmăriţi cu stricteţe, monitorizaţi, dar izolarea e lucrul cel mai important''.
Dacă starea copilului nu este gravă, iar medicul îi da avizul să intre în colectivitate, este indicat să se respecte câteva reguli de igienă.
Copilul trebuie învăţat să folosească un şerveţel sau o batistă atunci când strănuta sau tuşeşte, să se spele cât mai des pe mâini şi chiar să poarte o mască de unică folosinţă.
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie: ''Singura soluţie de prevenţie e vaccinarea pentru că se obţin anticorpi protectori''.
Toate aceste sfaturi sunt valabile şi în cazul adulţilor.