Studiul unor cercetatori britanici: Lumina intensa din dormitor pe timpul noptii e asociata cu obezitatea
Persoanele care dorm intr-o camera cu prea multa lumina au fost asociate cu un risc sporit de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra, informeaza bbc.co.uk.
Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit ca femeile incep sa dezvolte o circumferinta a taliei peste medie daca in dormitoarele lor exista "suficient de multa lumina pentru a putea vedea cu ochiul liber" pe timpul noptii.
Studiul, publicat in American Journal of Epidemiology, a fost realizat pe un esantion de 113.000 de femei. Acestea au fost invitate sa precizeze intensitatea luminoasa din dormitoarele lor pe timpul noptii, in functie de urmatoarele situatii: "lumina suficienta pentru lectura", "lumina suficienta pentru a vedea intreaga camera, dar insuficienta pentru lectura", "lumina suficienta pentru a putea sa iti vezi propriile maini, dar fara sa vezi obiectele din camera" si "lumina insuficienta pentru a-ti vedea propriile maini/ portul unei masti de noapte".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Raspunsurile lor au fost comparate cu mai multi indicatori ai obezitatii. Indicele de masa corporala (IMC), raportul talie-coapse si circumferinta taliei au indicat valori mai mari la femeile care dorm in camere cu intensitate luminoasa ridicata. O posibila explicatie a acestui fenomen se refera la faptul ca lumina ar putea sa intrerupa ceasul biologic, un mecanism mostenit din timpuri stravechi, cand oamenii erau activi in timpul zilei si se odihneau pe timpul noptii.
Lumina influenteaza starea de dispozitie, puterea fizica si chiar felul in care corpul uman proceseaza alimentele in cadrul unui ciclu de 24 de ore. Oamenii de stiinta au demonstrat deja ca lumina artificiala intrerupe ceasul biologic prin amanarea sintezei melatoninei, o substanta cunoscuta si sub denumirea de "hormon al somnului".
Felinarele stradale, ceasurile electronice cu alarma si luminile de veghe, dar si diverse echipamente electronice, precum televizoare, reprezinta surse luminoase suficient de puternice pentru a lumina o incapere. Studiul a fost finantat de fundatia Breakthrough Breast Cancer, iar concluziile sale au avut la baza un studiu realizat pe termen lung, initiat cu scopul de a intelege mai bine factorii care favorizeaza cancerul mamar. Obezitatea creste riscul de aparitie a acestei boli.