Studiu Scripps Research Institute: Covid-19 a suferit mutații care îl fac să infecteze mai ușor celulele umane
Cercetătorii din Florida spun că noul coronavirus a suferit mutații care ar putea să îl facă să infecteze mai ușor celulele umane, scrie CNN.
Ei spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta dacă schimbarea a modificat cursul pandemiei, dar cel puțin un cercetător neimplicat în studiu spune că este posibil, iar modificările ar putea explica de ce virusul a provocat atât de multe infecții în Statele Unite și America Latină.
Este o mutație de care oamenii de știință se tem de săptămâni întregi.
Alegeri 2024
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
Cercetătorii de la Scripps Research Institute din Florida au spus că mutația afectează proteina spike (peplomer) - o structură din exteriorul virusului folosit pentru a intra în celule. Dacă concluziile sunt confirmate, ar fi prima dată când cineva a demonstrat că modificările observate la virus au o legătură directă cu răspândirea pandemiei.
"Virusurile cu această mutație sunt mult mai infecțioase decât cele fără mutația din sistemul de cultură celulară pe care l-am folosit", a declarat Virologul Scripps Research Hyeryun Choe, care a ajutat la realizarea studiului.
Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că mutațiile observate până acum în noul coronavirus nu vor afecta eficacitatea vaccinurilor aflate în curs de dezvoltare. Săptămâna trecută, OMS a spus că mutațiile nu au făcut virusul mai ușor transmisibil și nici nu au făcut virusul provoace boli grave.
Choe și colegii au efectuat o serie de experimente în vase de laborator care arată că o mutație numită D614G dă virusului capacitatea de a intra mai ușor în celule. Cercetătorii vor posta rezultatele lor pe un server numit BioRxiv. Aceasta înseamnă că lucrarea nu a fost revizuită de alți experți în domeniu.
Dar Choe și colegii lor au trimis hârtia lui William Haseltine, un virolog, antreprenor în biotehnologie și președinte al Access Health International. Haseltine consideră că descoperirile explică răspândirea ușoară a coronavirusului în America.
"Este relevant, deoarece arată că virusul se poate schimba, se schimbă în avantajul său și, probabil, în dezavantajul nostru", a spus Haseltine pentru CNN.